A könyvpiac jövedelmezősége 2008 óta harmadával csökkent a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének (MKKE) adatai szerint - írja a Világgazdaság. A lap szerint bár már négy éve folyamatosan recesszióban van a hazai könyvipar, ennek ellenére nem volt jelentősebb csőd a piaci szereplők körében.

A Világgazdaság által ismertetett adatok szerint a tavalyi könyvforgalom az 58 milliárd forintot alig haladta meg. 2011-ben 59,5 milliárd forint volt a forgalom, ígyaz elmúlt évi csökkenés mértéke 2,5 százalék. A közel tíz évig tartó könyvpiaci konjunktúra utolsó évében, 2008-ban még 67,6 milliárdos forgalmat összesíthettek a könyvkiadók. 

Az adatot szolgáltató MKKE hozzátette, 188 könyvkiadó cég 2012-es forgalma 53,2 milliárd forint volt, amely a magyarországi könyvpiac 91,8 százalékát jelentette. Az importkönyvek a piac mintegy 6 százalékát teszik ki, ami 3,4 milliárd forintot jelent.

A meghatározó könyvkiadói ágazatok közül csak az ismeretterjesztő könyvek kategóriájában tapasztalható növekedés. A szépirodalmi, illetve fikciós művek forgalma 2012-ben közel hat százalékkal lett kevesebb. Az ágazatban szereplő kiadók 11,7 milliárd forint bevételről adtak számot, ami 20,3 százalékos piaci részesedést jelent, ez pedig még így is meghaladja az európai átlagot, amely a 15 százalékot sem éri el.

A szakkönyvek, tudományos művek, lexikonok, szótárak, valamint az egyéb, felsőoktatásban használatos kiadványok összesített ágazatában valamelyest mérséklődött az elmúlt évtizedben tapasztalható zuhanásszerű visszaesés. A közoktatási tankönyvek és nyelvkönyvek választéka pedig a KSH kimutatása szerint több mint 250 címmel csökkent, s ennek következményeként az ágazat forgalma is mérséklődött, 15,9 milliárd forint bevételt könyvelhetett el.

„A magyarországi könyvkiadók piaci koncentrációja lényegében alig módosult: a 14 legnagyobb forgalmat bonyolító piacvezető cég birtokolta 2012-ben az összforgalom közel 60 százalékát. A külföldi tulajdonban lévő magyarországi könyvkiadók az elmúlt esztendőben megőrizték piaci pozíciójukat, az összesített könyvforgalmuk 2012-ben 12,5 milliárd forint volt” – közölte az MKKE.

forrás: hvg.hu