A pisztácia ízletes, sós, száraz gyümölcs, tápláló
harapnivaló. Az alábbiakban a pisztácia tápérték adatairól olvashatunk.
A pisztácia tápláló gyümölcs, kiváló választás azok számára,
akik a kalóriatartalomra is figyelnek. Az alábbi tények talán sesgítenek
meggyőznek arról, miért kell napi étrendünkbe beiktatnunk ezt a száraz
gyümölcsöt!
Tények a pisztáciáról (Pistacia vera): származása és
összetevői
Mielőtt a pisztácia tápláló hatását vizsgálnánk, tudjunk meg
többet róla és eredetéről. A pisztácia egy gyümölcs, melynek héja száraz,
kemény és tojás alakú, magja pedig ízletes. Botanikus elnevezése Pistacia vera,
egy gyümölcsöző fa, mely Szíriából, Görögországból, Iránból és Nyugat-Ázsiából
származik. Eleinte Ázsia nyugati részén termesztették, majd Közép-Iránon
keresztül eljutott a Földközi országokba. Európában ekkora már nagyon népszerű
volt a Római birodalom terjeszkedésének hatására.
A pisztáciafák átlagosan 10 m magasra nőnek, sivatagi fák,
ami megmagyarázza, hogy miért élnek Nyugat-Ázsiában. A pisztácia egy ehető
diófajta. A pisztácia fák a magas sótartalmú talajban is gyorsan növekednek,
egy fán egy évben körülbelül 50 kg pisztácia mag terem, legnagyobb termelője és
exportőre Irán.
A pisztácia tápanyagtartalma és jótékony egészségi hatásai
A pisztácia eredetének megvizsgálása után, itt az idő, hogy
tápanyagtartalmáról és kedvező egészségi hatásairól is ejtsünk néhány szót. A
pisztácia egyedülállóan értékes kombinációja több tápanyagnak. Itt van néhány
tény a pisztácia tápanyagtartalmáról.
Lássuk először a kalóriákat. Egy csésze pisztáciában kb. 713
kalória van. Ebből 512 kalória zsírokból származik. A zsírok nagy része
egyszeresen telítetlen zsírsav.
A pisztácia arginin tartalma
A pisztácia valóságos arginin raktár, mely fontos szerepet
játszik a szervezet anyacsere folyamatában, továbbá segít a nitrogén-oxid szint
növelésében. És ez miért fontos? Mert a nitrogén-oxid megakadályozza, hogy a
vérerek falain koleszterin rakódjon le. Az arginint, ismertebb nevén L-arginint
egy csodamolekulának tartják, mely testünk nagyon sok folyamatának működésében
segít.
Egyszeresen telítetlen zsírsavak
Az egyszeresen telítetlen zsírsavak nem válnak telítetté a
testben. Ezen kívül nem rakódnak le a vérerek falaira. Leegyszerűsítve, ők a jó
fajta zsírok, melyek könnyen elégnek, és nem halmozódnak fel. Ezek a zsírsavak
nagy mennyiségben jelen vannak a pisztáciában.
A pisztácia csökkenti a szív és érrendszeri betegségek
kialakulásának esélyét
Számos kutatás azt mutatja, hogy a pisztácia csökkenti a vérben
lévő koleszterin szintet. A koleszterin a fő bűnös a legtöbb szív
rendellenesség kialakulásában. Ajánlott naponta 50-80 g pisztáciát fogyasztani,
ezáltal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának
esélyét.
A pisztácia csökkenti a stressz hatásait
A pisztácia 10%-al csökkenti a stressz okozta magas
vérnyomást. Ez a pisztácia egyik legfontosabb jótékony hatása.
A pisztácia gazdag fehérjében és antioxidánsokban
A pisztácia antioxidáns raktár, ezek az anyagok megelőzik a
test sejtjeinek károsodását. Ha a szervezet antioxidáns szintje magas, a sejtek
elhalása és a rák kialakulásának esélye is csökken. A pisztáciában a következő
antioxidánsok vannak jelen: A vitamin, E vitamin és lutein. Fehérjében is gazdag,
mely a test felépítésében is segít. Ez éppen elég meggyőző ok arra, hogy a
pisztáciát napi étrendünkbe foglaljuk.
A pisztácia ásványi anyag tartalma
Fél csésze pisztácia biztosítja a szervezetünk számára
szükséges ásványokat, például a kalciumot, a vasat, a magnéziumot és a rezet.
Ebből a rövid összeállításból kiderül, hogy ez a
nyugat-Ázsiából származó egzotikus száraz gyümölcs mennyire fontos a
szervezetünk számára. Együnk tudatosan, olvassunk a táplálkozásról és a
tápanyagokról, és így könnyedén kialakíthatunk egy kiegyensúlyozott diétát,
mely biztosítja a szervezet számára szükséges tápanyagokat.
Forrás: edenkert.hu
0 Megjegyzések