A pitvarfibrilláció (pitvarremegés) a leggyakoribb tartós szívritmuszavar, a stroke egyik legjelentősebb, kezelhető kockázati tényezője. Jellemzője, hogy a szív pitvarainak ritmusos, koordinált működése megszűnik, a megfelelő erősségű összehúzódások hiányában a vér nem tud teljesen kiürülni a pitvarokból.

Tapintsuk ki a nyaki ütőerünkön a pulzusunkat, így észrevesszük, ha össze-vissza ver
A pangó vér hajlamos a rögösödésre, a pitvarfibrilláló betegek szívpitvarában kialakuló vérrög (trombus) pedig a kamrán át a főütőérbe kerül, onnan az ütőerekbe, ahol elakadva érelzáródást (embólia), az agyi erekben vértelen (iszkémiás) stroke-ot okoz – figyelmeztet dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának soron következő elnöke.

A pitvarremegés főként lappangó volta miatt veszélyes, ha pedig sokáig fennáll, akkor a szívverés egy idő után akár teljes mértékben is elveszítheti korábbi ritmusosságát. A szív ilyenkor gyakorlatilag össze-vissza ver. A betegségnek sajnos ez az egyetlen igazán komoly, bármiféle odafigyelés nélkül is észrevehető, feltűnő tünete. Észlelésére alkalmas lehet például, ha a nyaki ütőerünkön kitapintjuk a saját pulzusunkat. Egy másik lehetőség pedig, ha elektronikus vérnyomásmérőt használunk, amely méréskor pittyegve jelzi a szívverést. Amennyiben a szívritmust rendszertelennek találjuk, forduljunk kardiológushoz, aki EKG-val diagnosztizálhatja s problémát – hívja fel a figyelmet a szakember.

Nem árt tudni, hogy pitvarfibrilláló betegeknél a stroke kockázata ötször magasabb, mint az átlagnépességnél. Ha pitvarfibrilláció is fennáll, a stroke miatti halál elő fordulása közel kétszer magasabb férfiaknál és háromszor magasabb nőknél, mint nem-pitvarfibrilláló betegek esetén. A pitvarfibrillációhoz társuló stroke súlyosabb, jelentősebb rokkantságot okoz és rosszabb a kimenetele, mint az enélküli stroke esetében, az egy éven belüli halál valószínűsége pedig 50%.

Forrás: divany.hu