Csökkenne a magas vérnyomással küzdő betegek és az agyi
katasztrófák száma a dubaji Szív Világkongresszuson részt vevő tudósok szerint,
ha az élelmiszeripar nem sózná meg annyira az ételeket.
Thomas Gaziano, a Harvard Egyetem kutatója és munkatársai 19
nagy ország statisztikai adatait elemezték. Vizsgálták Dél- és Közép-Amerikát,
Afrikát, a Közel-Keletet, illetve Indiát, Oroszországot és Kínát. Ez azt
jelenti, hogy a világ népességének mintegy felére vonatkozó lélekszámmal
foglalkoztak.
A számítógépes modellezés tanúsága szerint, ha az
élelmiszeripari vállalatok termékeik konyhasótartalmát átlagosan 10 százalékkal
csökkentenék, illetve valamennyi ország illetékes hivatala adóval terhelné a
sok sót tartalmazó élelmiszerek árát, a szív- és érrendszeri halálozás három
százalékkal alacsonyabb volna.
Gaziano hangsúlyozta, hogy ez a három százalék hatalmas
szám: évente félmillióval kevesebben halnának meg világszerte, illetve az
általuk vizsgált államokban negyedmillióval kevesebb lenne a halálozások száma.
A nem halálos szélütések, bénulások száma pedig milliókkal csökkenne.
A magas vérnyomás okozta szélütés a harmadik a halálozási
okok rangsorában, és betegek 12,8 százalékának végzetét jelenti minden
esztendőben. Az életben maradó betegek többsége bénulásokkal tovább kínlódik.
Ők állandó kezelésre, közülük sokan segítségre és ápolásra szorulnak, amelynek
költsége csak az Egyesült Államokban meghaladja a 450 milliárd dollárt.
A munkacsoport úgy számolt, hogy az élelmiszeripar
vállalatai 10 százalékkal mérsékelhetnék a konzervek, húsipari termékek
sótartalmát, a sóadó pedig 40 százalék lehetne, mely sok államban a cigaretta
adójának felel meg.
Az halálozás csökkenése becslések szerint három százalék
volna, de az agyi katasztrófák száma öt százalékkal lenne kevesebb.
Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szakértői is nagy
figyelemmel kísérik a kezdeményezést. Angol és amerikai táplálkozáskutatók
kiemelték, hogy a sófogyasztás 10 százalékos csökkentése esetén a népesség
sóbevitele még mindig jelentősen meghaladná az egészségesnek tartott
határértéket.
Forrás: MTI
0 Megjegyzések