A nem reggeliző gyerekek fogai lényegesen rosszabbak,
reggeliző társaiknál, főleg akkor, ha utóbbiak sok tejterméket fogyasztanak -
mutatta ki egy amerikai vizsgálat.
William R. Aimutis sokak figyelmét fölkeltő tanulmányát az
International Dairy Journal közölte. A táplálkozástudomány szakértője a
gyermekkori fogszuvasodás és a különböző ennivalók összefüggéseit foglalta
össze és ennek alapján a fogak épségéhez szükséges ismereteket.
A kettő-négyéves amerikai gyerekek közül átlag minden
ötödiknek van már lyukas foga, a 6-9 esztendősöknek a fele hordoz szájában
szúvas fogakat és ez az arány a 15. életévben 60 százalékra nő. Magyarországi
adatok szerint tízévenként a gyermek- és serdülőkori fogszuvasodás aránya
megkétszereződik.
A dolgozat írója szerint a fogakat károsító táplálkozási
szokások terjedése és a dohányzás következtében a szúvas fogak gyakorisága a
jövőben még tovább növekszik. Ilyen szempontból a cukorral édesített üdítő
italok jelentik a legnagyobb veszélyt. Ezek nem csak hizlalnak, hanem
tönkreteszik a fogazatot is.
A cukros üdítők rontják a fogak ásványi anyag tartalmát és
savas irányba eltolják a szájüreg, a nyál vegyértékét. A száj vegyértéke
tejfogyasztás esetén soha nem csökken a kritikus 5,5 alá, mely a fogzománc
kioldódásához vezetne.
A fog zománcából a kor előrehaladásával vesznek az épségéhez
szükséges anyagok: a kalcium, a foszfor, a tejben található fehérje és a
vitaminok. Főleg a D-vitamin csökkenésének van nagy jelentősége. A fogak
egészsége érdekében alapvető szükség van a tej és tejtermékek rendszeres
fogyasztására.
A szerző idézi azt a vizsgálatot, amely szerint a gyermekek
főleg a reggelivel fogyasztanak tejet és tejtermékeket. Ezzel magyarázható,
hogy a nem reggeliző gyerekek fogai lényegesen rosszabbak, lyukas fogaik pedig
kezeletlenebbek, mint a reggelt étkezéssel kezdő gyermekcsoportban.
Az egészséges és szép gyerekfogsorhoz sok tejet kell inni,
fontos a naponta legalább kétszeri fogmosás és a rendszeres fogorvosi
ellenőrzés - tanácsolja a szakember.
Forrás: MTI
0 Megjegyzések