Barack Obama amerikai elnök után külügyminisztere, John Kerry is lemond fizetésének öt százalékáról a szövetségi költségvetés kényszerű, automatikus megszorításai miatt.

MTI - Az amerikai diplomácia idén februárban hivatalba lépett vezetője 183 500 dolláros (mintegy 42,6 millió forint) éves járandóságának öt százalékáról mond le - mondta el szóvivője, Victoria Nuland helyi idő szerint csütörtökön.

A 9175 dolláros összeget a külügyminiszter egy jótékonysági alapba utalja, ahonnan a külügyi tárca rászoruló dolgozóit és családjaikat segítik, mivel a haza szolgálatában számos diplomata sérül meg vagy veszti életét - tette hozzá Nuland.

Obama helyzete annyiban különbözik, hogy az elnök évi fizetése 400 ezer dollár.

Az elnök bejelentését megelőzően, kedden Chuck Hagel védelmi miniszter jelentette be, hogy lemond 200 ezer dolláros fizetése egy részéről. Obama és miniszterei azzal a több százezer szövetségi alkalmazottal vállalnak így szolidaritást, akiknek a márciusban érvénybe lépett takarékossági intézkedések miatt a nyáron kényszerszabadságra kell menniük.

A szövetségi kormány a szeptemberben záruló 2013-as pénzügyi év végéig mintegy 85 milliárd dollárt kénytelen megtakarítani. Az amerikai törvényhozásban még tavaly elfogadott automatikus költségvetési vágások azután léptek érvénybe, hogy a kongresszus demokrata és republikánus képviselői nem tudtak megállapodni egy kompromisszumos költségvetésről.