Avagy borhatározó kezdőknek
A borászat minden korban egy különleges szakmának számított,
és ezt az érdekességét, exkluzivitását mind máig tartja is. Ezért néha nehéz
eligazodnunk a számos borfajta között. Nézzük melyik a számunkra megfelelő
nedű.
Amikor a borosüvegek címkéit olvasgatjuk, számtalan
ismeretlen borral, és borászati fogalommal találkozunk. A borászati szakszavak
egy részét már a Szépzöldön taglaltuk, de a borokról, szőlőfajtákról kevesebb
szót ejtettünk. Íme pár bor, melyek bárki asztalán előfordulhat!
A Juhfark csak néhány, erre alkalmas területen terem. Nevét
hosszú, hengeres fürtjéről kapta. Bora szalmasárga színű, illata jellegzetes,
így pár kóstolás után könnyűszerrel felismerhető. Ízében határozott savak és
fanyarság érezhető. Az érlelést nagyon meghálálja, szépen öregedő bor.
A savas és fanyar Juhfark ellenpéldája a Medina harmonikus,
félédes vörös tájbor. Színe gránátvörös, illata szintén jellegzetes. Finom
savai sajátságosan egyensúlyban vannak a bor cukortartalmával.
A Kéknyelű pontuszi eredetű, balkáni fajta, és kizárólag
Badacsonyban termesztik. Későn érő, kis termőképességű fajta. Fürtje közép
nagy, nagyon laza. Zöldes fehér bogyói közép nagyok, vastaghéjúak. Keveset
termő, de kiváló minőséget adó fajta. Bora különleges zamatú, alkoholban, savakban
gazdag, tüzes, harmonikus. 2-3 év érlelés után éri el a legjobb zamatot.
Egy igazi francia klasszikus a Merlot, Bordeaux-ból
származik. Egyesek szerint a francia Merle (feketerigó) szóról kapta a nevét a
bogyóinak színe miatt. Tőkéje középerős, fürtje kicsi, vállas és laza.
Sötétkék, vastag héjú bogyói kevésbé lédúsak. Mélyvörös színű, telt, bársonyos
ízű, finom zamatú, sok festékanyagot tartalmazó, cserzőanyagokban gazdag bor,
mely hosszú ideig, olykor 10-15 év múltán is kiváló minőségű bor marad.
Előszeretettel használják házasításhoz, mert lekerekíti a cabernet fajták ízét.
(Forrás: Prohászka)
Portugieser a Villányi hegység mediterrán jellegét formálta
bársonyos, telt zamattá ez a hagyományosan erjesztett, színanyagaiban is gazdag
kiváló borfajta. A kékoportó portugál eredetű, vagy osztrák származású,
Magyarországon elterjedt szőlőfajta. Az Európai Unió szabályai szerint a
kékoportó nevet a borospalackok címkéjén Magyarországnak ki kell vezetnie a
piacról (mert helyre utal, akár a tokaji); a külföldön elterjedt portugieser
név helyettesítheti. Hogy ez mennyire befolyásolja a klasszikus magyar borok
hírnevét, azt mindenki maga döntse el. A portugieser a meleg termőhelyeket
szereti.
A Sárga muskotály a legrégebben termesztett szőlőfajták
egyike. Nálunk a Tokaj-Hegyaljai borvidéken termeszthető fajták egyike, de nem
túl nagy felületen, más borvidékeken is termesztik. A muskotályos fajták között
egyedülállóan finom, nem lágy.
Egy újabb francia szőlőfajta a Shiraz-Syrah, amely az
Észak-Rhone völgyből származik. Nem igazán elterjedt szőlő, hiszen
Franciaországon kívül csak Ausztrália bortermelésében játszott komolyabb
szerepet. A Syrah kifejezetten testes bort adó szőlőfajta, jellegzetes illat és
ízjegyei a feketebors, különböző fűszerek, és egy különleges animális
"bőrös" (az angolban: farmyardy) karakter. Kitűnő ital nehéz
húsételekhez: marha- és bárányhúshoz, vadhoz, szárnyashoz. Elterjedése: a
Rhône-völgy Valais-től délig, Provence, Languedoc, Kalifornia, Ausztrália,
Dél-Afrika.
Forrás: szepzold.hu
0 Megjegyzések