A ribizli azon gyümölcsök közé tartozik, melyek hallatán
összefolyik a nyál a szánkban, hiszen elsőre az jut eszünkbe, hogy nagyon
savanyú. Szín alapján legalább háromféle ribizlit különböztetünk meg.
Legismertebb a piros és a fekete ribizli, de van fehér változata is, amelynél
inkább az édes íz dominál.
Üzemi termesztésben a ribizlinél előnyben részesítik a
kordonos termesztést egyágas orsó, illetve két vagy háromágas sövény
formájában. Az előnyök kézenfekvők: a bokron hosszabb fürtök alakulnak ki,
rendkívül nagy szemekkel. Emellett a korai virághullatásra hajlamos fajtáknál
jóval visszafogottabb ez a jelenség, ami magasabb terméshozamot eredményez.
Az olyan népszerű kerti fajták, mint a Rovada, Red Lake és
Babette kordonon ugyanolyan jól nevelhető, mint bokorként. A kordonos
termesztésnél a gyümölcsöt több napsütés éri, és aromásabb lesz. A kertészeti
áruházakban azonban általában többágú ribizlibokrokat árusítanak.
Semmi gond: ültetéskor minden fölösleges vesszőt vágjunk le
a tőből, csak egy, két vagy három erős ágat hagyjunk meg, a kívánt növési formától
függően. A hajtásokat kötözzük fel a drótkordonra, amely legalább három
kifeszített dróthuzalból kell álljon.
Fontos: a ribizlibokortól eltérően, a kordonos nevelésnél
nincs szükség sok tőhajtásra, éppen ellenkezőleg. Ezért a bokrot csak olyan
mélyre kell ültetni, hogy a gyökértő közvetlenül a föld felszíne alá kerüljön.
A fekete ribiszkénél az újabb fajták alkalmasak kordonos
termesztésre. A ribizlibokrot 8-12 főággal szokás nevelni, a kordonon 1-3
vesszőt függőlegesen, illetve 45-60 fokos szögben kötözzünk a dróthuzalokhoz.
Forrás: szepzold.hu
0 Megjegyzések