A 19. században a mákolajat sokféleképpen hasznosították:
szappant, lakkot és lámpaolajat készítettek belőle, sőt még főzéshez is
használták. Manapság a máknak főképp a konyhában van nagy szerepe, de újabban
kiderült, hogy az egészségre is kedvező hatással van.
Mákszemekből olaj
A mákszemekből a mákolajat hidegsajtolással nyerik ki, ez az
eljárás azért nagyon hatásos, mert maga a folyamat mentes minden vegyi
eljárástól és tartósítószerek sem szükségesek hozzá. Az így előállított olaj vagy
vaj megőrzi teljes vitamintartalmát és természetességét és ez által a természet
adta gyógyító erejét.
Gyógyító erő
A mákolaj E-vitamin tartalma rendkívül magas, ezen kívül
tartalmaz kalciumot, magnéziumot és vasat is.
A mákolajnak több kedvező hatása van:
csökkenti a trombózis és az embólia kialakulásának
lehetőségét
fokozza a szervezet védekező mechanizmusát
növeli a szellemi teljesítőképességet
vérnyomás csökkentő hatással bír
gyorsítja a sebgyógyulást
idegerősítő, nyugtató és altató hatású
a csontritkulás megelőzésében és kezelésében orvosok által
elismert hatása van
Így használd
Érdemes a mákot beemelni az étrendünkbe, sőt hetente
háromszor-négyszer kéne mákot fogyasztunk, hogy a kívánt hatást elérjük. Ám ha
egyfolytában mákos tésztát és sütit eszünk, akkor hamar ráunhatunk erre a
csodaszerre.
Épp ezért megoldás a mákolaj, amiből érdemes naponta 1-2
kiskanállal önmagában vagy mézzel keverve bevenni. A változó korban lévő nőknél
kifejezetten fontos a mákolaj rendszeres használata, hiszen megakadályozza a
csontszövetek leépülését.
Forrás: edenkert.hu
0 Megjegyzések