Végre tényleg itt a tavasz, nem halogathatjuk már tovább az egészségesebb életmódra való átállást. Azonban nem kell, hogy drasztikus legyen a változás - csinálhatjuk könnyedén is! Néhány tipp a természetgyógyásztól!

Miért érdemes változtatásokat eszközölni az étkezésünkben? Emlékezzünk a mondásra: „Az leszel, amit megeszel”. Azt együk, ami jól is esik. Amit kényszerrel „tolunk le” a torkunkon, az nem válik hasznunkra. Közben mindig tudatosítsuk magunkban: „Csak az épüljön be, ami hasznomra válik, a fölösleg ürüljön ki belőlem.”

Eleinte hagyjunk el bizonyos dolgokat, majd egyre többet, s tudatosan együk azt, ami egészséges. Például több nyers ételt fogyasszunk, mivel főzéskor károsodnak a vitaminok és nyomelemek.

Ha már sikerült átállnunk, végezzünk egy kúrát, mely – ha bírjuk – 1-2-3 hónapon át tartson.

Reggeli: kezdjünk egy bögre (2,5 dl) frissen forrázott zsálya teával (egy evőkanál teafüvet forrázzunk le hozzá). Fél óra múlva jöhet a sok reggeli vitamin. Ebben legyen előző este kevés tiszta vízben (nem csapvíz) áztatott zabpehely, amibe reggel tehetünk friss, vagy aszalt gyümölcsöket (ez bio legyen, tehát nem kénezett) mazsolát, diót, mandulát.

Délelőtt: együnk friss gyümölcsöt (egyfélét), s ha még éhesnek érezzük magunkat, egy müzliszeletet.                                                    

Délben: párolt vagy sült (olívaolajban, szőlőmagolajban) zöldség, hozzá friss saláta, netán paradicsom vagy uborka, s egy-két szelet teljesőrlésű kenyér.

Délután: fogyasszunk túrót, joghurtot (probiotikus) vagy kefirt, de csak, ha jólesik.

Vacsora: friss, nyers zöldségekből saláta. Variálhatjuk az öntetekhez használt olajakat, ízesített eceteket (természetes alapú legyen, pl. alma, szőlő), fűszereket, magvakat.

Csírázó magvakat mindig tegyünk hozzá.

Naponta két, két és fél liter vizet (nem csapvizet), vagy gyógyteát igyunk. Ha nagyon hiányzik a hús, tegyünk ételünkhöz sajtkockákat, néha egy-egy főtt tojást, pirított kenyérkockákat, olajos magvakat nyersen.

Forrás: noihir.hu