Zsírégető edzések tucatjait kínálják különböző fitness központok, és nem győzzük a fejünket kapkodni a megannyi újdonság láttán: vannak, amelyek nem titkoltan igazán izzasztóak és komoly munkát igényelnek, de vannak, amik csupán 10 perces mozgással ígérnek jelentős súlyvesztést. Természetesen mindkettőnek van előnye és hátránya, azonban kutatók rájöttek, hogy a leghatásosabbak mégis az aerob gyakorlatok, vagyis azok, amelyeknél jelentősen fokozottabbá válik az oxigénfelvétel.

 A Journal of Applied Physiology szaklapban megjelent tanulmányban három mozgásformát vizsgáltak – az aerob edzést, a súlyzós gyakorlatokat, illetve ennek a kettőnek a kombinációját –, és megfigyelték az egészséges (nem cukorbeteg), túlsúlyos, felnőtt  résztvevőknél bekövetkezett testi változásokat.

Bebizonyosodott, hogy az aerob mozgás – mint a futás, az úszás és a gyaloglás – az egyik legjobb formája a zsírégetésnek, viszont azt is megállapították, hogy az izomtömeg-növelő súlyzós edzések alig segítik a fogyást, bár korábban úgy tartották, hogy ezek eredményessége abban rejlik, hogy nyugalmi állapotban fokozzák az anyagcserét.

A kísérletbe 234 túlsúlyos önkéntest vontak be, akiket véletlenszerűen besoroltak három csoportba: az első tagjainak egy héten kb. 19 kilométernyi aerob mozgást kellett végezniük, a másodiknak három nap súlyzós edzést, míg a harmadiknak a kettő kombinációját. A kutatást 119 ember tudta befejezni, így rajtuk vizsgálták meg az egyes mozgásformák után bekövetkezett változásokat. Megállapították, hogy azok, akik az aerob és a kombinált edzésen vettek részt, több felesleget adtak le, mint azok, akik csupán a súlyzókat emelgették. Sőt, az utóbbiaknál testtömeg-növekedés volt megfigyelhető, bár sokak szerint ez inkább az izmoknak köszönhető.

Azok, akik a kombinált edzést végeztek, vegyes eredményeket produkáltak: igaz, hogy lefogytak és sokat vesztettek zsírszázalékukból, de közel sem értek el olyan eredményeket, mint az aerobos csoport.

A nyugalmi anyagcserét – vagyis azt, hogy hány kalóriát égetünk el pihenés közben – közvetlenül nem vizsgálták a tanulmányban. Bár az elméletek szerint a súlyzós edzés erre kifejezetten pozitív hatással van, azonban a kísérletben nem csökkent jelentősen sem a zsírtömeg, sem pedig a testsúly, így lényegében mindegy, hogy bekövetkezett-e valamilyen változás a nyugalmi anyagcserében.

Leslie H. Willis, a Duke Medicine gyakorlati fiziológusa, valamint a tanulmány szerzője szerint sajnos nincs olyan mozgásforma, amely mindenre a maximális eredményt nyújtja, azonban érdemes újragondolni a súlyzós edzésekre vonatkozó állításokat, mivel (mint az a kísérletből kiderült), nem sok haszna volt a súlycsökkenésben.

A kutatók azt is hozzátették, hogy az sem mindegy, ki milyen korban végzi a gyakorlatokat, mivel más ajánlott a 25 és más az 50 éveseknek. Az idősebbek körében tapasztalható izomsorvadás miatt a súlyzós mozgásformák a legjobbak a testformálás terén, míg a fiatal fogyni vágyók inkább az aerob edzéseket válasszák, ha gyors és látványos változásokat szeretnének elérni. Cris A. Slentz, PhD, a tanulmány társszerzője azonban elmondta, hogy egyikre sem lehet határozottan azt állítani, hogy jó, vagy rossz, csupán annyit, hogy zsírégetésben a súlyzók emelgetése kevésbé hatásos.
Forrás: divany.hu
szinte présben tartanak”- mondja a szakember.


Hogyan védekezhetünk ellene?

Miután felismertük, hogy érzelmileg manipulálnak minket, elsőként annyi a dolgunk, hogy húzzuk meg a határt: ennyi, és ne tovább! Az első és legfontosabb az, hogy megnöveljük az önbizalmunkat, ugyanis annak hiányában újra és újra belekeveredünk a rettegett szituációba, és mivel a zsaroló megérzi ezt, így tudja, tökéletes áldozatok lehetünk.

Az érzelmi zsarolás egyfajta játszma, tehát csak akkor jön létre, ha két ember vesz részt benne. Hiába próbálnak minket manipulálni, ahhoz partnernek kell lennünk, hogy ezt meg is tudják valósítani.

„Ha úgy érezzük, manipulálnak, akkor a következőket tehetjük: leállítjuk a másikat, és szembesítjük azzal, hogy épp érzelmileg zsarol minket. Ez azért fontos, mert gyakran nincsenek ennek tudatában, ha meg igen, akkor rájönnek, hogy lelepleződtek, így megtorpannak. Utána mondhatjuk azt, hogy átérezzük és megértjük a másik problémáját, majd érdemes én-üzeneteket is küldenünk, azaz mondjuk el, mit érzünk és gondolunk. Amennyiben ezt határozottan közöljük, akkor a zsaroló nem tud ezzel mit csinálni és továbbáll” – javasolja a szakember.

Szerencsére az érzelmi manipuláció felismerése és kivédése megtanulható. Külön irodalma is van (Eric Berne: Emberi játszmák), és ha sikerül szert tennünk kellő önismeretre és önbizalomra, akkor szép lassan levetkőzhetjük rossz beidegződéseinket.

Forrás: divany.hu