Debrecen – Tavaszköszöntő műsort ad péntek délután az ország egyik legismertebb néptánc együttese. A profik mellett a fiatalok is táncra perdülnek.

Debrecen egyik legnagyobb múlttal rendelkező kulturális egyesülete, a Hajdú Néptánc együttes idén ünnepli alapításának hatvan éves jubileumát. A csoport az elmúlt hat évtized alatt elérte, hogy amatőr tánccsoportból országosan is komolyan jegyzett egyesületté váljon, s beálljon azok sorába, akik a lehető legmagasabb szinten ápolják a magyar hagyományokat. Színpadi repertoárjukban megtalálhatóak az egész magyar nyelvterület jellegzetes néptáncai, melyek a Magyar Tudományos Akadémia és az együttes saját kutatási eredményei alapján az eredeti, autentikus néptáncok törvényszerűségeit tükrözik.

Az egyesület nem csak Magyarországon, hanem külföldön is méltán elismert, egyebek mellett hangos sikereket értek már el Angliában, Belgiumban, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Vietnámban, Egyiptomban, Dél-Koreában, Japánban és az USA-ban is. Az együttes munkáját itthon és külföldön is díjakkal ismerték el, megkapták már az Európa-díjat és a Kiváló minősítést is.

Ugyan a jeles jubileumot szeptember 1-jén ünnepeli hivatalosan a csoport, de már ezen a héten is különleges programmal kedveskednek az őket követőknek, és a magyar néptánc iránt rajongóknak.

„Beültettem kiskertemet…” címmel szerveznek tavaszköszöntő műsort, melyen a profi néptáncosok mellett a „Hajdútánc” Alapfokú Művészeti Iskola gyermek- és ifjúsági csoportja is közreműködik majd.

Az előadást április 26-án délután fél öttől és este hét órától tartják a VOKE Egyetértés Művelődési Központ színháztermében.

forrás: dehir.hu