Nagy János egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrumának elnöke és Risztov Éva olimpiai bajnok úszó lett az idén Debrecen díszpolgára. Az elismerést Kósa Lajos, a város fideszes polgármestere adta át csütörtökön, a város napja alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen, a helyi Kölcsey központban. 

A Pro Urbe díjat az idén Felföldi László plébános, esperes, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöki helynöke, valamint Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Csokonai Színház igazgatója kapta.

Debrecen város Mecénás díját Pántya Sándor, a Bazár-Parking 2000 Kft. ügyvezetője és Szabó László, a TEVA Magyarország Zrt. vezérigazgatója vehette át Kósa Lajostól.

A Kölcsey Ferenc-ösztöndíjat az idén a Kodály Filharmónia Carmina Calvinistica Debreceniensis című pályázata nyerte. A nyertes pályamunka keretében Vajda János Kossuth-díjas zeneszerző készít zeneművet a Debreceni Református Kollégiumban őrzött Református Énekeskönyv dallamainak alapján.

A város napja Debrecen szabad királyi várossá nyilvánításának évfordulója. A kiváltságlevelet I. Lipót magyar király 1693. április 11-én adományozta Debrecennek.