A kanadai Addiktológiai és Mentálhigiéniai Központ (CAMH) új
tanulmánya szerint ma már az alkohol a harmadik vezető oka a betegségeknek és
sérüléseknek globálisan, függetlenül attól, hogy a felnőttek többsége
tartózkodik az alkoholfogyasztástól világszerte.
A tanulmányt, amely a betegségek okait kutató 2010. évi
nagyszabású projekt részeként készült, az Addiction című folyóirat e havi
számában közölték. "Az alkoholfogyasztás több mint 200 különböző
betegségért és sérülésért felelős" - húzta alá Kevin Shield, a tanulmány
vezető szerzője. - Ezek nem csupán az alkoholizálás azon jól ismert
következményeit foglalják magukba, mint a májzsugorodás és a közúti balesetek,
hanem számos rákfajtára, köztük a nőket érintő mellrákra is kiterjednek."
A tanulmány készítői 2005-re vonatkozóan számba vették az alkoholfogyasztás
mennyiségét és mintáit országokra lebontva, majd ezen adatok alapján becsülték
meg a 2010-re érvényes mutatókat. Az eredmények jelentős eltéréseket mutatnak
régiónként az alkoholfogyasztó emberek számát, az elfogyasztott alkohol
mennyiségét és az ivási mintákat illetően - adta hírül a ScienceDaily című
ismeretterjesztő hírportál.
A mutatók szerint Európában és Fekete-Afrika egyes részein
élnek a világ legkeményebb alkoholfogyasztói. A Kelet-Európában és a
Fekete-Afrika déli részén élő emberek fogyasztották a legegészségtelenebb módon
az alkoholt: rendszeresen nagy mennyiségben, lerészegedésig, hosszan tartó
ivászatok során és főleg az étkezéseken kívül.
Az Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és a Dél-Ázsiában élők
itták a legkevesebb alkoholt. Az észak-amerikaiak és különösen a kanadaiak a
globális áltagnál több mint 50 százalékkal több szeszesitalt fogyasztanak és
mindezt a legtöbb európai uniós országhoz viszonyítva jóval egészségtelenebb
módokon teszik.
Komoly problémákat okoz
Az alkoholfogyasztásnak tulajdonítható betegségek és
sérülések mértéke már most is jelentős és egyre növekszik: az alkohol a
betegségek és sérülések harmadik vezető okává lépett elő a magas vérnyomás és a
dohányáru-fogyasztás után. A tanulmány lakossági felmérések, gyártási és
értékesítési adatok és a hivatalos nyilvántartásban nem szereplő
alkoholfogyasztási adatok összegzésével készült.
A kutatók szerint a 2005-ben elfogyasztott alkoholmennyiség
majdnem 30 százaléka "nem nyilvántartott" alkohol volt: amelyet nem
fogyasztásra szántak, otthon főztek vagy illegálisan gyártottak. Bizonyos
régiókban a nem nyilvántartott szeszek tették ki az összfogyasztás több mint
felét. "A nyilvántartásba nem vett alkoholok fogyasztásának mértéke
jelentős probléma, mivel ezek fogyasztóira nincsenek hatással az olyan
szabályozó tényezők, mint az adózás, amely mérsékelheti a fogyasztást" -
mutatott rá a tanulmány egyik szerzője. Mint Shield hozzátette: "az
alkohol ellenőrzési irányelvek fejlesztése az egyik legjobb lehetőség az
alkoholfogyasztás jelentette egészségügyi teher nagy részének
megelőzésére".
Forrás: kiskegyed.hu
0 Megjegyzések