Az előkészítő és első osztályokba való beiratkozás időszakának fele telt el, és Hargita megyében a gyerekek mintegy kétharmadát íratták be már szüleik az iskolába. A tanfelügyelőségen közölték, 17 osztálynyi gyerekkel több az eddig beíratottak száma, mint amennyire az előzetes becslések szerint számítani lehetett.

A szülőknek még tíz napjuk van a beiratkozások lebonyolítására

Az iskolaigazgatók legyenek korrektek, és a beiratkozás legyen áttekinthető, a szülők pedig ne hagyják az utolsó pillanatra a beiratkozást – mondta csütörtökön sajtótájékoztatón Aurora Parfeni, Hargita megye főtanfelügyelő-helyettese az előkészítő és első osztályokba való beiratkozás kapcsán.

Waczel Ferenc, a beiratkozásokat a tanfelügyelőség részéről ellenőrző illetékes közölte, csütörtök délelőttig 2233 gyerek adatlapját töltötték fel a beiratkozás alapjául szolgáló online programba, a szülők pedig 1841 gyerek esetében már érvényesítették a beiratkozást. Idén először a szülők is kitölthetik az interneten a beiratkozási lapot az oktatási tárca honlapján, ezt a lehetőséget Hargita megyében eddig 146-an használták ki. Online beiratkozás esetén is el kell menjenek a szülők abba az iskolába, ahová szeretnék, ha felvennék gyermeküket, mert érvényesíteni kell a beiratkozást.

Waczel Ferenc még közölte, hogy 337 olyan gyerekeket is beírattak szüleik előkészítő osztályba, akik iskolakezdésre még nem fogják beölteni a hat évet vagy már hét év fölöttiek lesznek. Ezt a törvény nem tiltotta meg, a szülőknek lehetőségük volt rá – mondták el a tanfelügyelőségen. Rámutattak, ezen gyerekekkel nem számolhattak az előzetes terveknél, így jelenleg a megye szintjén összesen 17 osztállyal több kellene, mint amennyi szerepel a beiskolázási tervben. „Emiatt beszéltek arról egyes településeken, hogy beteltek a helyek, de ez nem igaz, jelenleg egyetlen olyan helység sincs, ahol minden helyet elfoglaltak volna” – jelentette ki Waczel Ferenc, hozzátéve, hogy hely nélkül senki sem marad, ha szükséges, akkor kiegészítéseket eszközölnek. „Hely van, a preferenciákat és a szülők kívánságait viszont nem mindig lehet teljesíteni” – mondták még el a tanfelügyelőségi sajtótájékoztatón.

Ebben az évben még első osztályba is felvesznek gyerekeket, eddig 69 kisdiákot írattak be ezen osztályokba. A tanfelügyelőségen rámutattak, április 22-ig még zajlik a beíratási folyamat, melynek végén mintegy 2900–3000 gyerekre számítanak.
www.szekelyhon.ro