A szem alatti karikák, a bőrszárazság és még jó néhány egyéb bőrprobléma orvosolható a konyhában fellelhető alapanyagok segítségével. Kétségtelenül egyszerűbb leemelni a megfelelő terméket a boltok polcairól, ám ugyanakkor nem minden esetben tudhatjuk, mit tartalmaznak, és ráadásul a pénztárcánkat is látványosan karcsúbbá varázsolják, mint „csináld-magad” társaik.



Szódabikarbóna arcradír

Nagyon vonzók a boltok polcain sorakozó arcradírok, azonban létezik olcsóbb megoldás is, bár tény, hogy távolról se nyújt olyan lenyűgöző látványt, és az illat se gyümölcsös, kakaós, ki tudja milyen. Ez a szódabikarbóna, mely nemcsak arra jó, hogy eltávolítsa az elhalt bőrsejteket, de mint a legtöbb természetes só, fertőtlenítő hatással is rendelkezik, és ezáltal megakadályozhatja a pattanások kialakulását is.

Hogyan? Négy evőkanál szódabikarbónát elegyítsünk 1 evőkanál vízzel, és a keveréket pihentessük két percig. Ezután apró körkörös mozdulatokkal radírozzuk végig a benedvesített arcot –  elkerülve a szemek környékét – és nyakat. Három perc után meleg (nem forró) vízzel alaposan öblítsük le, majd hideggel is, hogy összehúzódjanak a pórusok. Ezután a területet kenjük be szokásos hidratáló krémünkkel.

Az érzékeny és száraz bőrrel rendelkezők kéthetente használják, a normál és zsíros bőrűek hetente.

Citrom a száraz foltokra

A citrom nemcsak ízesítésre alkalmas, hanem a durva, hámló bőrfoltok ellen is. A citromsav eltávolítja az elhalt bőrsejteket és a felszínre hozza az új, finom bőrt alatta.

Hogyan? A félbevágott citrommal néhány másodperc alatt dörzsöljük át a problémás területeket, mint a könyök, a sarkak és a térdek, majd bő vízzel öblítsük le. Azonnal észre fogjuk venni a különbséget.

Kávé narancsbőr ellen

Ne dobjuk ki a zaccot, ami a reggeli élénkítő ital lefőzése után maradt vissza – inkább szépüljünk vele. A kávézaccból készült hámlasztó simábbá teszi a bőrt és egyben a narancsbőrt is pusztítja.

Ahogy az ital enyhe vízhajtó hatással bír, a koffeinben gazdag zacc is kivonja a vizet a zsírsejtekből, aminek a következtében azok összezsugorodnak, és így kevésbé láthatók.

Hogyan? Hetente egyszer-kétszer alkalmazzuk zuhanyzás közben. Két evőkanál zaccot keverjünk össze négy evőkanál olívaolajjal, és az így kapott masszát bőségesen vigyük fel a narancsbőrös területekre. Két percig masszírozzuk, majd bő vízzel öblítsük le.

Megjegyzés: a bőr enyhén barna árnyalatúvá fog válni, de ez lemosható. Emellett számoljunk vele, hogy csúszós is lesz, a zuhanyzó aljával együtt. Vigyázzunk, el ne essünk!

Borsmenta a pattanásokra

Anélkül birkózik meg a pattanásokkal, hogy szárítaná a bőrt, mint a legtöbb hasonló célt szolgáló kozmetikum. A jellegzetes illatú növény mentolt és menthont tartalmaz, melyek csökkentik a gyulladást és a pirosságot. Emellett a menta összehúzó hatással is bír.

Hogyan? Egy kis marék mentalevelet aprítsunk fel egy evőkanál citromlével. A citromsav ideiglenesen megváltoztatja a bőr pH-ját, és így megakadályozza a baktériumok szaporodását. A keveréket hagyjuk 15 percig a kezelt területen, majd öblítsük le. Naponta kétszer ismételjük, míg a probléma meg nem szűnik.

Petrezselyem a szem alatti sötét karikákra

Szeretnénk gyorsan megszabadulni a szem alatti karikáktól? Akkor szerezzünk be gyorsan egy csokor petrezselyemzöldet, melynek a klorofiltartalma segít eltüntetni az esztétikai szempontból nem túl előnyös karikákat.

Hogyan? A leveleket daraboljuk fel és egy kis víz hozzáadásával készítsünk belőlük jégkockákat. Egy kis törölközőben tegyük a kockákat a szemre úgy öt percig, naponta akár 2-3 alkalommal is. A hideg összehúzza az ereket, ami további segítséget jelent a karikák eltüntetésében.


Forrás: donna.hu