Napjainkban az anti-age iparág soha nem tapasztalt virágzásnak indult, ami nem is csoda, hiszen mindenhonnan a fiatalság kultusza árad, így senki nem szeretné, ha a teste szinkronban lenne a biológiai korával – legalábbis a látszat szintjén. 

A különféle bőrfiatalító krémek, zselék és egyéb kozmetikai szerek reklámjai magabiztosan ígérik, hogy képesek visszaforgatni az idő kerekét és olyan optikai tuningot jelentenek a hervadó bőrnek, hogy az évekkel fiatalabbnak tűnik majd. 

Vitathatatlan tény, hogy ezek a termékek szigorú klinikai teszteken esnek át, mielőtt a fogyasztókhoz kerülnek, ám sokszor nem hozzák a várt eredményt, és a bőrgyógyászok is óvatosságra intenek.

 A különféle bőrfiatalító krémek csábereje abban áll, hogy használatuk nem olyan bonyolult és kockázatos, mint a plasztikai műtétek, a botox kezelés vagy más szépészeti beavatkozások, viszont hasonló végeredményt ígérnek: fiatalos külsőt. Nem is teljesen alaptalan ez az ígéret, hiszen ahogy öregszünk, megváltozik a bőrünk sejtszerkezete, és az antiage krémek valóban képesek késleltetni ezt a folyamatot. Tartalmaznak ugyanis olyan összetevőket, amik bizonyíthatóan késleltetik a bőr öregedését. Ilyen például a tejsav, a hialuronsav, a peptidek és a C-vitamin. Ezek egy részét a plasztikai sebészek is használják különféle beavatkozások során. A hialuronsavas injekció például meglehetősen elterjedt, ugyanis stimuláló hatással van a kollagénre, így képes kisimítani a ráncokat.

Az antiage krémek tehát jó alternatívát jelentenek, ha fel szeretnénk venni a harcot az idő múlásával, ám fontos, hogy a megfelelőt válasszuk. Sokan megfeledkeznek ugyanis arról, hogy a klinikai vizsgálatok lényegében statisztikai adatok, melyekben nem lehet tetten érni az egyéni a különbségeket, márpedig ezek a különbségek jelentősek, ha a bőrünkről van szó. Az érem másik oldala pedig az, hogy mivel a fejlesztők is tisztában vannak az egyéni különbségekkel, a hatóanyagokból csak annyit raknak a termékekbe, amik a felhasználók többségénél jó eséllyel nem okoznak problémát. A szépészeti beavatkozások során figyelembe tudják venni ezeket az egyéni sajátosságokat, így a hatóanyagokat is egyénre szabottan, a lehető legkoncentráltabb dózisban tudják a bőrbe juttatni. Félreértés ne essék, nem szeretnénk a szépészeti beavatkozások mellett kampányolni, pusztán arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az antiage krémek az átlagos bőrre készültek, ami a valóságban nem létezik, így szükségszerű, hogy nem minden esetben hozzák a várt eredményt.

Érdemes tehát kísérletezni, és a nem hagyni, hogy a reklámok, a márkák vagy a pénztárcánk vezessen minket, hanem minél több termék kipróbálása után megtalálni azt, ami a leginkább megfelel az egyéni sajátosságainknak. A választásban számos kritikus faktor játszik szerepet. Ott van mindjárt a bőrtípus: ugyanaz az antiage krém másképp hat normál, száraz, zsíros és kevert bőrön, hogy az érzékeny bőrről már ne is beszéljünk. Szintén fontos tényező a hormonális egyensúly. A menstruációs ciklus alatt is sokat változik a bőrünk állapota, így könnyen előfordulhat, hogy ugyanaz a krém más hatással van ránk a ciklus különböző szakaszaiban. Az idő előrehaladtával is változik a hormonháztartásunk. Ahogy haladunk a menopauza felé, egyre inkább megbillen a hormonális egyensúlyunk, ami a bőrünkre is hatással van. Az antiage krémek jellemzően a bőr menopauza előtti állapotát veszik alapul, így a jellemző célcsoportjuk a 40-es éveik elején járó nők. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy már a 20-as éveik végén, 30-as éveik elején elkezdenek antiage termékeket használni abban a reményben, hogy ezzel megelőzhetik az öregedést. Ezzel azonban inkább ártanak a bőrüknek, hiszen nem az ő bőrükre fejlesztették ki ezeket a krémeket.

Nemcsak a bőrfiatalító hatóanyagokat érdemes megnézni, ha krémet választunk, hanem az összes összetevőt. Tartalmazhatnak ugyanis olyan vegyi anyagokat, amik olyannyira megváltoztathatják a bőr textúráját, hogy hosszú távon károsítják azt, sőt egyesek akár rákkeltő hatásúak is lehetnek.

Forrás: donna.hu