Azok a középkorú nők, akik saját maguk miatt akarnak egészségesebben táplálkozni, sokkal könnyebben megtartják a súlyukat, mint azok, akik mások kedvéért próbálnak odafigyelni magukra - derült ki az új-zélandi Otago Egyetem kutatásából.

A középkorú, 40-50 év közötti nők szervezete már olyan változásokon megy át, ami miatt sokkal könnyebben elhízhatnak. A szakértők szerint ezért fontos, hogy az is jobban odafigyeljen az étrendjére és az életmódjára, aki korábban nem volt hajlamos a súlygyarapodásra. A siker szempontjából azonban nem mindegy a nők motivációja. A kutatók 1600 új-zélandi, középkorú nőt vontak be a kutatásba. A tudósok az önállóság és az megvalósítás általi motiváció és az étkezési szokások közötti kapcsolatot kutatták.

Az önkénteseket arra kérték, határozzák meg, melyik egészséges étkezésre vonatkozó motiváció illik rájuk, és mennyire. A kutatók ezen kívül felmérték a résztvevők táplálkozási szokásait is. Az eredményekből kiderült, hogy a belső motiváció mértéke egyenesen arányos volt a sikeresen megtartott súllyal. Aki ugyanis elsősorban maga miatt diétázott, jellemzően szeretett egészséges ételeket elkészíteni, és nem okozott számára akkora problémát az étrend betartása. Ezzel szemben a "kontrollált motivációjú" emberek, akik mások miatt próbálták megtartani a súlyukat, sokkal kevésbé voltak sikeresek, és náluk gyakoriak voltak a nagy falási rohamok is. Dr Caroline Horwath, a kutatás vezetője hozzátette, hogy a két motivációjú csoport testsúlya közt akár egy kilogramm is lehet a különbség.

Forrás: nlcafe.hu