Szinte nincs is olyan ember, aki bőrén ne jelentek volna meg kisebb-nagyobb pattanások. Nem kell, hogy beletörődj, ugyanis bizonyos praktikákkal sokat javíthatsz arcod állapotán, akár kozmetikus segítsége nélkül is.

Az aknés bőr sajnos nem csupán a tinik problémája, hiszem számos felnőtt baja is meggyűlik velük. Ezek a pattanások azon kívül, hogy esztétikai problémát is okoznak, sok esetben igencsak fájdalmasak is lehetnek, mely rányomhatja a pecsétjét az egész közérzetünkre is. Szerencsére több eszköz is a rendelkezésünkre áll, hogy leszámolhassunk velük, viszont készüljünk fel arra, hogy több körös mérkőzés elébe nézünk!

 Miért alakulnak ki pattanások?

A pattanások több féle okból kialakulhatnak, mégis általánosságban elmondható, hogy örökletes hajlamról van szó. Egy családon belül a tagok bőre általában hasonló, tehát ha szüleinknek fokozottabb a faggyútermelése, akkor nagy valószínűséggel minket sem kímél majd. Természetesen ezen kívül számtalan dolog befolyásolja még állapotunkat, mint például a táplálkozás, hogy mennyi folyadékot fogyasztunk, mennyit tartózkodunk a szabadban, mennyire stresszes az életünk, hogyan ápoljuk a bőrünket, stb. Bárhogy is legyen, téves elképzelés az, hogy nem lehet segíteni bőrünk állapotán, hiszen az alábbi praktikák segítségével eredményesen eltűntethetjük arcunk ellenségeit.

Radírozás
Érdemes tudni, hogy sok esetben a pattanások a bőrön lévő szennyeződések miatt alakulnak ki, és ebbe beletartozik az elhalt hámréteg is, mivel ezek gyorsan eltömítik a pórusokat. Hogy ezt megelőzzük, érdemes egy héten egyszer-kétszer alaposan leradírozni arcunkat, hogy az szabadon tudjon lélegezni és felfrissüljön. Ezáltal nem csak a kosz távolítjuk el, hanem a felgyülemlett zsíros réteget is, amely a bőr olajos fényességét okozza.

Mit nyomkodhatsz?
Sokan vannak olyanok, akik amint meglátnak egy pattanást az arcukon, nyomban kinyomják azt. Ez nem is lenne nagy baj, hiszen ha szakszerűen végezzük, akkor nem okozhatunk kárt vele, viszont ehhez tudni kell, hogy mit nyomhatunk ki, és mit nem. Nagyon fontos szabály, hogy a gyulladt aknékhoz tilos hozzányúlni, mert akkor csak elszaporodnak a baktériumok! Viszont az apró mitesszereket nyugodtan gőzöljük fel levendulás arcszaunában, majd óvatosan nyomjuk ki.

Teafaolaj
Nem kell a drogériákban hatalmas összegeket pattanás elleni krémekre költened, hiszen sok esetben segít az is, ha teafaolajjal átitatott vattával esténként áttörlöd az arcodat, ugyanis az hihetetlenül gyorsan eltűnteti a pattanásokat, sőt, még a gyulladásokat is szépen lehúzza- nem hiába teszik bele sok termékbe!

Ne használj túl sok faggyúgátlót
Sokan beleesnek abba a hibába, hogy ha zsírosabb a bőrük, akkor rengeteg faggyúműködést gátló terméket szereznek be és kenik az arcukra. Csakhogy ezzel az a baj, hogy a bőr ezt egyfajta sokként fogja érzékelni, így még inkább fokozza majd a zsír termelődését. Tehát nem baj az, hogy ha van egy krémünk, amely kissé szárít, de ne használjunk túl sok faggyúgátló terméket egyszerre!

Forrás: nlcafe.hu