Nem kell lemondanod a kedvenc ételeidről ahhoz, hogy formába hozd magad. Csupán három dolgot kell tenned, amelyek segítenek téged abban, hogy a kívánt izomzatot kidolgozhasd.

1. Fektess hangsúlyt a fehérjékre

Fogyassz el 1 gramm/testsúly/nap mennyiség fehérjét. A fehérjék ugyanis olyan aminósavakat tartalmaznak, amelyek az izomzat alapkövének számítanak. Holott egy átlagos ember ajánlott napi fehérje-adagja alig ½ gramm per kilogramm (testsúly) kellene legyen, kutatásokkal bizonyították, hogy a sportolóknak – azoknak a személyeknek, akik izmaik fejlesztésén dolgoznak, a napi adag kétszeresére van szükségük. Kezdőként, próbáld meg 1,5 gramm/testsúly/nap fehérjeadaggal, így az izmaid gyorsabban reagálnak majd az edzésre.

Ezt olvastad? Mit egyél, hogy megszabadulj az úszógumitól?

2. Fogyassz szénhidrátokat

Figyelj arra is, hogy naponta 2–3 gramm/testsúly szénhidrátot is bevigyél a szervezetedbe. A fehérjék ugyanis szoros kapcsolatban állnak a szénhidrátokkal. Ezeket az izmok glikogén formájában raktározzák, és mindketten hozzájárulnak azok teltségéhez és formásságához, táplálékként szolgálva számukra az edzés alatt.

Ezt olvastad? Miként lehet lapos hasad, edzőterem nélkül?

3. A kalória számít

Hogy fejleszd az izmaidat, naponta be kell vinned 40–50 kalória/testsúly mennyiséget. Meg kell maradnod a kalória-egyensúly pozitív oldalán, ami azt jelenti, hogy többet kell elfogyasztanod belőlük, mint elégetned. Így az izmaid is „minőségiekké” fejlődhetnek. Amennyiben több kalóriát égetsz el, mint amennyit elfogyasztasz (azaz a negatív egyensúlyra billensz), a tested a raktározó üzemmódba lép át, és nem fogja az izmaidat tovább duzzasztani.

Ezt olvastad? Hasizomfejlesztés, a szakértők tanácsával

Emiatt kellene egy 50 kilogrammos személynek naponta 2000–2500 kalóriát elfogyasztania. Ideális esetben, 20–30%-a ezen kalóriáknak fehérjékből, 40–60%-a szénhidrátokból, míg 20–30%-a zsírokból kellene összeállnia.

Forrás: twice.hu