btanc
Gálaműsorral zárul a Budapesti Táncfesztivál: április 29-én, a tánc világnapján 23 szakmai díjat osztanak ki, 11 kategóriában. A tíz napos program keretein belül tizenegy előadást, három bemutatót, két magyar premiert és egy felújítást látott 3500 néző – vont mérleget a fesztiválról Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója.
„Nagy lendülettel folytatjuk január elsejétől az elmúlt évek munkáját” – mondta Ertl Péter, aki 2013-tól vezeti a Nemzeti Táncszínházat. Az igazgató kitért arra, hogy az intézmény feladatának tartja a jelentős eredményeket elért együttesek támogatását, a Budapesti Táncfesztivál keretén belül ezért számos társulat bemutatkozhatott a  Táncszínházban: „A Szegedi Kortárs Balett, a Duna Művészegyüttes, az Experidance mind felléptek az elmúlt hetekben nálunk. A Művészetek Palotájával való együttműködésünk kapcsán pedig ebben az évben még Budapestre érkezik a Győri Balett, a Juronics Tamás koreografálta Diótőrő, valamint a Honvéd Táncegyüttes új premierje is látható lesz a Fesztivál Színházban ősszel” – fejtette ki Ertl Péter. Az igazgató úgy véli, a fesztivál nem csupán a tánc népszerűsítésében ért el sikert – hiszen 3500 nézőt vonzott –, hanem szakmai együttműködések születését is elősegítette. A brazilíai Grupo Corpo, amely az idei év kiemelt fellépője volt, és a Magyar Nemzeti Balett találkozása például a jelek szerint hosszútávú együttműködéshez vezethet.

Szalai Tamás, a Magyar Táncművészeti Szövetség ügyvezető titkára a fesztivál záró gálájának programját mutatta be. A tervek szerint ebben az évben egyszerre két különleges Gálaestet tartanak. A MüPá-ban fellépnek a tavaly díjazott táncosok: többek között a Közép-Európa Táncszínház, a Honvéd Táncszínház, a Győri Balett, a Magyar Nemzeti Balett művészei állnak színpadra, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola és a Győri Tánc-,és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium növendékei közül is megmutatják néhányan tehetségüket. A Szegedi Nemzeti Színházban pedig a 25 éves Szegedi Kortárs Balett főszereplésével zajlik az ünnepi műsor.

A gálán a magyar táncélet jelentős szereplői adják át a díjakat 12 kategóriában, 23 táncosnak. Elismerést vehet át a legjobb végzős növendék, a legjobb pályakezdő táncművész, a legjobb férfi illetve női táncművész, a legjobb alkotó, emellett kiosztják A táncoktatásért-díjat, A tánctudományért-díjat, A táncművészetért-díjat, az Életmű-díjat, a Posztumusz Életmű-díjat, valamint az Imre Zoltán-díjat. Idén először a gála keretében adják át a Nagy Zoltán táncos emlékére megálmodott „NAGY” Alakításért díjat is. „Az alkotói és előadói díjak esetében elsősorban az aktuális művészi aktivitás és teljesítmény számít, míg az életműdíj, vagy a táncért más területekről végzett áldozatos tevékenység elismerése többéves munkát honorál” – tájékoztattak a szervezők. A díjat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával adják át, az est fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

A tánc ünnepét 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság alkotta meg Jean-Georges Noverre, francia táncos a klasszikus balett óriásának tartott művész születésnapján.

forrás: kultura.hu