Több mint húszan gyűltek össze Marosvásárhelyen a Liviu Rebreanu Általános Iskola előtt a kétnyelvűségért. A tanintézmény vezetősége ugyanis nem tarja be a törvényt, amely előírja, hogy a kétnyelvű iskolákban kötelező a kétnyelvű feliratok használata.

Kétnyelvű feliratokkal a kezükben gyűltek össze a kezdeményező szülők az iskola bejáratánál. Ezek azok a táblák, amelyeket az intézmény vezetősége még ingyen sem hajlandó elfogadni és kifüggeszteni az épületben.

Az iskola vezetősége 2011-ben felszólítást is kapott az Országos Diszkriminációellenes Tanácstól a törvény betartására, ám nem történt változás.

Horváth Kovács Ádám, szóvivő, szülői kezdeményező csoport: „Beadtunk egy kérvényt a tavaly is újból, miután a Diszkriminációellenes Tanács megbírságolta, nem bírságolta meg, de figyelmeztetésben részesítette az iskolát, és hát 350 szülő aláírta ez a beadványt. Erre nem is kaptunk választ, utána készítettünk egy felmérést a létező feliratokról, amelyeket kétnyelvűisteni lehetne és kellene.”

Erről kérvényt és mintát nyújtottak be az iskola vezetőségéhez, de februárban közölték a szülőkkel, hogy indokolatlan a kérésük – mondja Horváth Kovács Ádám. A csütörtöki villámcsődülettel ismét szerették volna felhívni a figyelmet a diszkrimináló helyzetre. Azt tervezik, folytatják a civil megmozdulásokat gyermekeik nyelvi jogainak érvényesüléséért.