A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete sajtótájékoztatót tartott, amelyen többek között a községi képviselő-testületen feltett kérdésekről, az adótartozásokról és a népkonyha működtetéséről esett szó. Világos Tibor, az adai községi képviselő-testület VMSZ-es frakcióvezetője sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a párt az elmúlt tíz KKT ülésen több kérdéssel fordult a képviselő-testület és az önkormányzat felé, azonban a kérdések zömére nem kaptak választ, vagy ha igen, az nem volt kielégítő.

Az adósságok halasztott fizetési lehetősége kapcsán Világos Tibor elmondta:
- A témával kapcsolatban Bilicki úr adott ki egy információt, miszerint lehetségesek a halasztott fizetési lehetőségek, nem azok a halasztott fizetési lehetőségek, amelyeket a törvény előírt és előlátott, mert az olyan formában nem lehetséges, már csak azért sem, mert ha az illető adóköteles, egyezséget köt az adóhivatallal és Bilicki úr egy személyben, mint polgármester, mert erre különben joga van, jóváhagyja, akkor átütemezhetik neki az adósságát. Az adósságot leírni különben nem lehet, tehát ott is a kamatos kamatokat ki kell majd fizetni, ha előbb nem, akkor utóbb. Éppen ez a bajunk vele, hogy nem szerencsés ez a dolog, hogy a törvényt nem alkalmazzuk, mert így mód van arra, hogy egyeseknek esetleg jóváhagyják az adósság átütemezését, az adósság megfizettetését, míg másoknak nem, és ez nem szerencsés, mert magyarul mazsolázhatnak a nevekben, aki tetszik, annak megengedem, aki nem, annak nem, és ez visszaélésekhez vezethet.

A sajtótájékoztatón a népkonyha kérdésével is foglalkoztak. Vajdaság 44 községéből 22-ben van népkonyha, ami újabban Szenttamáson és Törökbecsén is megkezdte működését. Ehhez képest Adán nem tudják fenntartani a népkonyhát, már negyedik éve folyik a harc azokért a személyekért, akiknek szüksége van a napi egy tál ételre. Egyre több ilyen személy jelentkezik a Vöröskereszt helyi szervezeténél és a Szociális Gondozói Központban, és ahelyett, hogy bővítenék a népkonyha kapacitását, valószínűleg be fogják zárni - mondta Krizsán Vilmos.

A Vöröskereszt adai szervezetének titkára, majd hozzátette:
- Az elmúlt három szezonban az önkormányzat bojkottálta ezt a programot, és mindannak ellenére, hogy vállalta a pénzelést, nem teljesítette a kötelezettségét. A legutóbbi kirívó példa, amikor tavaly áprilisban aláírtuk az együttműködési megállapodást az önkormányzattal, a Szociális Gondozói Központtal, a szegénységcsökkentő bizottsággal, és vállaltuk, hogy 100 személy részére 9 hónapon keresztül biztosítunk egy tál ételt, az történt, hogy két hónapig működött a népkonyha, az önkormányzat pénzelte, majd megszűnt és nem is írták ki az új közbeszerzési eljárást. Az idei évben ezzel újra támogatás nélkül maradt a népkonyha, és nem tudtuk a programot folytatni. Úgy érezzük cserbenhagyták, nem a Vöröskeresztet, hanem azokat a személyeket, akik számára elengedhetetlen, hogy legalább naponta egy tál ételt biztosítsunk a számukra.

A Vöröskereszt adai szervezete engedélyt kért a tartományi szervezettől, hogy az elmúlt két évben felhalmozódott árutartalékok egy részét szétosszák azok között, akik a legjobban rászorulnak, valamint a helyi közösségekhez fordultak segítségért, sikeresen. Az adai Első Helyi Közösség 40 ezer, míg a Második Helyi Közösség és a Moholi Helyi Közösség 100-100 ezer dinárral támogatja a népkonyha működését. Az összegből március elsejétől április végéig 100 személy részére tudnak egy tál ételt biztosítani minden második nap, vagyis hétfőn, szerdán és pénteken. Ezek között a személyek között van 30 adai szegény sorsú diák, valamint ezen felül a Vöröskereszt 50 moholi általános iskolásnak biztosít uzsonnát.