Bírósághoz fordultak a Párbeszéd Magyarországért (PM) fővárosi képviselői frakciójuk megszüntetése miatt.

(MTI) - A párt csütörtöki közleménye szerint a megszüntetésről szóló közgyűlési döntés érvénytelenítését kérték a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságtól, továbbá azt, hogy a testület forduljon az Alkotmánybírósághoz a főváros szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) egyes passzusai miatt, amelyek álláspontjuk szerint az alaptörvénybe ütköznek.

A három képviselő azt is kérte, hogy a bíróság állapítsa meg a Fővárosi Közgyűlés anyagi felelősségét is az ügyben.

A PM politikusai arra hivatkoztak, hogy az LMP volt frakcióvezetője, Kaltenbach Jenő február 6, án bejelentette, hogy a képviselőcsoport nevét megváltoztatja. Úgy vélik, ezt a főpolgármesternek tudomásul kellett volna vennie, sem neki, sem a közgyűlésnek nem lett volna joga dönteni a kérdésben.

Az ellenzéki párt Szabó Máté ombudsmant is megkereste azzal, hogy forduljon a Kúriához az szmsz "jogellenességének megállapítása érdekében".

Korábban az LMP mint az előző önkormányzati választáson mandátumot szerző jelölőszervezet hivatalosan értesítette a Fővárosi Közgyűlést, hogy megszűnt a fővárosi képviselőcsoportja. A testület ezt február 22, i ülésén tudomásul vette. A közgyűlés arra hivatkozott, hogy a Párbeszéd Magyarországért képviselői - miután kiléptek az LMP, ből - nem a jelölő szervezethez tartoznak, vagyis nem felelnek meg a frakcióalakítás kritériumának.