Abdullah Öcalan, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bebörtönzött vezetője csütörtökön felszólította a PKK lázadóit, hogy szüntessék be a harcot és vonuljanak ki Törökországból, mert elérkezett az idő az "eddigi politika átértékelésére". A török kormányfő "pozitív fejleménynek" minősítette a bejelentést.

(MTI) - "Hallgassanak el a fegyverek, és beszéljen a politika" - üzente Öcalan nyilatkozatában, amelyet egy kurd politikus olvasott fel a kurd újév alkalmából Diyarbakirban, több százezer, vörös, sárga, zöld zászlót lengető ember előtt. Ez a város nem hivatalosan a délkelet, törökországi kurd terület fővárosa.

"Elértünk abba a szakaszba, amikor fegyveres erőinknek a határok mögé kell vonulniuk... Ez nem a vég, hanem egy új korszak kezdete. Egy olyan korszaké, amelyben érvényre jutnak a demokratikus jogok, a szabadság és az egyenlőség" - állította az 1984, ben kezdődött kurd felkelés 63 éves vezetője, akit 1999, ben fogtak el a török hatóságok.

Öcalan azonnali tűzszünetet hirdetett meg, de az üzenetben a leszerelésről nem esett szó. A kurd harcosok az észak, iraki hegyvidékre vonulnak vissza. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a hadsereg nem támadja meg őket a távozásuk közben.

 Muammer Güler belügyminiszter üdvözölte az üzenetet. "Ez a hang a béke hangja" - mondta, hozzátéve, hogy várják, mi következik utána a gyakorlatban. Hasonlóan nyilatkozott a Hágában tartózkodó Erdogan is, aki leszögezte: "igazán az számít, mennyit teljesítenek a tűzszüneti felhívásból". "A tűzszünet mindennél fontosabb" - hangoztatta. Megjegyezte viszont, hogy a Diyarbakirban látott zászlóerdőből hiányoztak a török lobogók.

Az Öcalan által alapított, és a vezetése alatt 1984 óta harcoló Kurd Munkáspárt (PKK) katonai parancsnoka közölte: engedelmeskednek az Apó (Öcalean beceneve) utasításának. "A PKK ugyanúgy kész a békére, mint a háborúra" - jelentette ki Murat Karayilan a szervezet észak, iraki parancsnokságán.

A több évtizedes konfliktus békés rendezését mindkét oldalon ellenzik a nacionalista szélsőségesek. A törökök attól tartanak, hogy "az út ki van kövezve a föderális Kurdisztán felé". A másik oldalon kurd harcosok még kedden is támadtak török állami hivatalnokokat, és egyes harctéri parancsnokok nem bíznak a török kormány ígéreteiben.

Diyarbakir egyik kurd politikusa figyelmeztetett, hogy "nagy erők vannak, amelyek háborút akarnak, mert ők a vérből táplálkoznak". Úgy vélte, ez az utolsó esély a békére. "A következő generáció olyan, akár a vihar. Sokkal radikálisabb. Soha nem ismert békét a kurdok és törökök között" - mutatott rá.