Fejér megyében az átlagosnál kedvezőbb a munkaerő, piaci helyzet, de a problémák hasonlóak, mint az ország más térségeiben - hangzott el csütörtökön az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának székesfehérvári kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón.

(MTI) - Gúr Nándor (MSZP), a bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a kedvezőbb munkaerő, piaci adatok ellenére a mozgástér szűkre szabott Fejérben is. Példaként említette, hogy a járási munkaügyi kirendeltségek saját hatáskörben rendelkezésre álló forrása mindössze 317 millió forint, ami rendkívül kevés.

Szerinte Magyarországon kevesebben dolgoznak és kevesebbet érő pénzért, mint az elmúlt években, és a tények is sokszor ellentmondanak a kormány ígéreteinek.

Kara Ákos (Fidesz) bizottsági alelnök kiemelte: a helyben elvégzett munkáért elismerés illeti a városvezetést, a képviselőket és a gazdasági szereplőket, mert egy átgondolt stratégia mentén dinamikus fejlődés tapasztalható Székesfehérváron. Úgy vélte, hogy a válság nem hozta könnyű helyzetbe a térséget, de a stratégia segített, így a megyék között jó helyet foglal el Fejér.

Rámutatott: fontos a munkahelyek megőrzése és újabbak létrehozása. Arra bíztatott mindenkit, hogy éljen a munkahelyvédelmi akcióterv által biztosított kedvezményekkel.

Bertha Szilvia (Jobbik) közölte, hogy az adatok szerint az álláskeresők fele szakképzett, a kiközvetített munkaerőnek viszont csak 12 százalékát adják. Torz a támogatási rendszer, mert a betanított és alulképzett munkások elhelyezkedését segíti és nem a szakképzettekét, akik így külföldre fognak menni - mondta.

A rehabilitációs ellátások felülvizsgálata után olyan munkanélküli réteg alakulhat ki, amely egészségügyi problémái miatt eleve esélytelen a munkaerőpiacon és a közmunkaprogram ekkora réteg bevonására nem alkalmas - fogalmazott.

Szél Bernadett (független) fontos kérdésnek nevezte, hogy a regisztrált álláskeresők 57 százaléka semmilyen ellátást nem kap. Ez 340 ezer embert jelent, és a probléma mielőbbi megoldásra vár.

A pályakezdő munkanélküliekkel kapcsolatban megjegyezte: különösen fájdalmas a fiatalok kilátástalan jövőképe, de a munkaügyi központok tájékoztatása alapján látható, hogy a jelenlegi intézkedések nem lesznek elégségesek a változáshoz. A statisztika romlott, mindez a kormány kudarca a foglalkoztatáspolitikában, mert nem tudnak munkát kínálni a fiataloknak - tette hozzá.

Bejelentették, hogy a bizottság Baranya, Győr, Moson, Sopron és Fejér megye után Szabolcs, Szatmár, Bereg megyében tartja következő kihelyezett ülését.