A tárkonyt már a legkorábbi magyar receptgyűjtemények is megemlítik, a hagyományokat legjobban őrző erdélyi gasztronómiának pedig máig kedvelt fűszere. 

Ismerjük meg!
A tárkony (Artemisia dracunculus) széles körben kedvelt, jellegzetes aromájú, évelő fűszernövény, a fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Magyar nyelvterületen esztragon és sárkánynövény néven is ismerik. Két változata van, a gazdagabb illatanyagú francia és a könnyebben termeszthető, fagytűrő orosz tárkony. Hazánkban a francia az ismertebb, ennek termesztése terjedt el.

Hatvan-nyolcvan centiméter magasra nő, lágy, de idővel fásodó szárú, dús gyökérzetet, gyökértörzset, gyökértarackot is nevelő, fészkesvirágzatú növény, sárga vagy barnásvörös virágai vannak, termése bóbita nélküli kaszattermés. Az ép szélű szálas-lándzsás levelek a száron szórtan helyezkednek el.

Észak- és Közép-Ázsia, a Kaukázus és a Távol-Kelet területén őshonos, hazánkban vadon nem fordul elő. Európában és Észak-Amerikában termesztik. Ázsiából a Kárpát-medence területére valószínűleg a honfoglaló magyarok hozhatták be. Szárában, leveleiben fűszeres, csípős ízű illóolaj halmozódik fel, az illata az ánizséra emlékeztet.



Hogyan fogyasszuk?
Friss fűszerként a hajtásvégeit illetve a leveleit használjuk. Frissen, szárítva és fagyasztás után egyaránt fogyasztható, sőt, aromás fűszerecetet és salátaolajat is lehet belőle készíteni. A savanykás, ecettel készült ételeknek pikáns zamatot ad, de azon kívül is számos fogáshoz felhasználható. Érdemes kipróbálni például a tárkonyos csirrkelevest, a tárkonyos újburgonya-levest, az ezzel ízesített zöldbabfőzeléket, a klasszikus ragulevest. Ha pedig valaki erősebb, tartalmasabb fogásra vágyik, akkor kóstolja meg a házipatika.com Egészségreceptek rovatába érkezett olvasói receptjek közül a tárkonyos füstöltpulyka-gulyást.

Erdélyben leginkább a bárány-, muflon-, vadhúsételek ízesítésére használják, de kellemes fűszere az egyéb húsételeknek és halaknak is, és sokféle salátához, burgonyás és paradicsomos ételhez is kiváló. Intenzív íze miatt kevés is elegendő belőle.



Tippek-tanácsok
Egy-egy nagyobb méretű cserépben vagy balkonládában is nevelhető. Szárításhoz vagy fagyasztáshoz a növény leveles hajtását még a nyár elejei virágzása előtt ajánlott szedni, mert a zöldrészek ilyenkor tartalmazzák a legtöbb aromaanyagot. Szárítás után száraz, hűvös, fénytől védett helyen kell tárolni, légmentesen záródó üvegben. Egyszerűen készíthetünk fűszeres tárkonyecetet, ha egy üveg ecetbe friss tárkonyhajtásokat és leveleket teszünk.

Jó tudni, hogy a francia tárkony nem minden évben nevel magot, ezért magról csak nehezen, inkább tőosztással, a gyökérsarjainak elültetésével szaporítható. Az évelő töveket a tél közeledtével tanácsos letakarni szalmával vagy fenyőágakkal.

Érdekességek
A tárkony a biokert része is lehet: szakemberek azt ajánlják, hogy uborka mellé ültessük, mivel segíti annak beporzását. Erdélyben teát is főznek a leveléből, és ennek az erősen fűszeres ízű italnak étvágynövelő hatást tulajdonítanak.