Kizárta soraiból Jadranka Kosor volt horvát miniszterelnököt pártja, az ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a pártot bíráló sajtónyilatkozatai miatt.

MTI - A Franjo Tudjman alapította jobboldali HDZ etikai bizottsága pénteken, zárt tanácskozásán egyhangúlag megszavazta Jadranka Kosor volt miniszterelnök, egykori pártelnök kizárását.

A határozat ellen Kosor fellebbezést nyújthat be, amelyről a párt elnöksége dönt véglegesen. Jadranka Kosor ellen a HDZ zágrábi szervezete indított fegyelmi eljárást Tomislav Karamarko jelenlegi pártelnök javaslatára, miután a politikus egyre gyakrabban nyilvánosan is bírálta a pártvezetés politikáját.

Jadranka Kosor megsértette a pártszabályzatot és sajtónyilatkozataival kárt okozott a HDZ-nek - állapította meg az öttagú bizottság a Poslovni Dnevnik című üzleti napilap internetes kiadása szerint.

Az újság úgy tudja, a bizottság döntését az is befolyásolta, hogy Kosor megkérdőjelezte a testület legitimitását, és "valamilyen bíróságnak" nevezte azt. Rosszallották továbbá, hogy Kosor nemrég saját oldalakat nyitott a legismertebb közösségi portálokon, mert szeretné jelöltetni magát az európai parlamenti választásokon is.

Tomislav Karamarko nem kommentálta a döntést, azzal az indoklással, hogy az eljárás még tart. Hozzátette azonban, hogy a párt "tisztulási folyamaton megy keresztül, és új erők jönnek" - írta a Poslovni. Kosor nyilvános eljárást követel, szerinte "valakit" nyilván zavar, hogy kimondja az igazságot, és ezért folytat ellene eljárást a párt - teszi hozzá az index.hr.

Jadranka Kosor 1995-ben, Franjo Tudjman elnöksége idején lett a HDZ alelnöke és parlamenti képviselő. Volt a parlament alelnöke, majd a kormány alelnöke, valamint család- és veteránügyi miniszter. Ivo Sanader lemondása után, 2009-ben átvette a kormány vezetését.

Miniszterelnöki tisztségéből a 2011-es decemberi választások után távozott, miután a választásokat a HDZ-vel szemben a balközép koalíció nyerte meg. Jelenleg parlamenti képviselő, a család-, ifjúság- és sportügyi parlamenti bizottság elnöke.

A HDZ élére ugyancsak Sanader távozása után került, a 2012 májusi pártkongresszuson újrajelöltette magát, de a tagság Tomislav Karamarko volt belügyminiszternek szavazott bizalmat. A politikai karriert megelőzően Kosor újságíróként dolgozott.