A fővárosban folyamatosan takarítják az utakat, elindult a közösségi közlekedés. A MÁV vonalain is közlekedik minden vonat. Elakadt kamionok miatt utakat zártak le Zalában.


9:38 - Teljes útzár a 81-es főúton Kisbérnél

Keresztbe fordult egy kamion a 81-es főúton Kisbér és Vérteskethely között, A műszaki mentés idejére az érintett szakaszt teljes szélességében lezárták. Az útlezárást Kisbér felé lehet elkerülni.

8:32 - Több mint száz műszaki mentés a teherforgalom megindítása után

A katasztrófavédelem tűzoltóegységeit kedden országszerte összesen 231 esetben riasztották műszaki mentéshez, több mint százszor a teherforgalom megindítása után - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerda reggel az MTI-vel.

A közlemény szerint a télies időjárás miatt az OKF továbbra is fokozott óvatosságot kér a közlekedőktől, s hogy csak az útviszonyoknak megfelelő műszaki állapotban lévő gépjárművel induljanak útnak. Ezen felül továbbra is kísérjék figyelemmel az aktuális és a várható időjárási előrejelzéseket, valamint a hatóságok tájékoztatóit - hangsúlyozták.

Az aktuális információkról a www.met.hu és a www.katasztrofavedelem.hu, a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon lehet tájékozódni. A további részletekről az érintett megye katasztrófavédelmi igazgatóságának honlapján találhatók információk - írta az OKF.

8:00 - 530 munkagép takarítja az ország útjait

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az éjszakai órákban is folyamatosan tisztította az ország útjait. A társaság 530 gépe jelenleg is folymatosan végzi a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést - mondta el a Ma Reggelben a cég szóvivője. Pécsi Norbert Sándor ugyanakkor hozzátette: hiába dolgoznak teljes kapacitásban, a fő és mellékutak országszerte havasak, hókásásak vagy latyakosak. Csorna térségében jégbordás, Baja körzetében pedig jeges szakaszokra is számítani kell az  utakon - tette hozzá.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében közepes erejű széllökések vannak, ezért kisebb hófúvásos szakaszokra is számíthatnak a közlekedők - számolt be róla a szóvivő, aki ismét arra kérte az autósokat, hogy nagy figyelemmel, óvtosan és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművel keljenek útra és utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Pécsi Norbert Sándor azt is elmondta: hajnalban a sármelléki bekötőút le volt zárva hóakadályok miatt, de reggelre az utat felszabadították. Zala megyében azonban a dióskáli bekötőút, valamint a Kisgörbő és Bazsi közötti út nehezen járható. A 75-ös főúton Pölöskénél továbbra sem közlekedhetnek a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek - tette hozzá.

7:59 - Téli útviszonyok lassítják a közlekedést Szabolcsban is

A Magyar Közút Zrt. megyei diszpécserszolgálatának ügyeletvezetője szerda reggel az MTI-nek elmondta: a szervezet folyamatosan takarítja a hétfő éjjel óta kisebb-nagyobb intenzitással hulló havat. A főútakat folyamatosan sózzák, azok sónedvesek, néhol latyakosak. A mellékutakról is letolták a havat, a veszélyes kanyarokat ott is sózzák a csúszásveszély elkerülése érdekében.

Virág Zsolt tájékoztatása szerint balesetről az utóbbi órákban nem érkezett jelzés a diszpécserszolgálathoz. Szabolcsban hétfő éjjel óta kisebb-nagyobb megszakításokkal esik a hó, de vastagabb hótakaró nem alakult ki, mivel többnyire apró szemekben hullott, hullik. Az utak mentén a legvastagabb hótakarót szerda reggel Mátészalka környékén mérték, 12 centimétert. Vásárosnamény térségében viszont a legkevesebbet, ott mindössze 4 centiméternyit.

7:59 - Késésekre kell készülni több vasútvonalon

A folyamatos és intenzív havazás ellenére minden vonat közlekedik, de 5-10 perces késések országszerte több vonalon is lehetnek - közölte a Mávinform szerda reggel az MTI-vel.

Jelentős, 35-40 perces késésre a Budapest-Székesfehérvár és a Budapest-Pusztaszabolcs vasútvonalon kell készülni, ahol Érd-elágazásnál elromlott a biztosítóberendezés. Itt a menetrend szerinti közlekedés a délelőtti órákra állhat helyre - tették hozzá.

Ezen felül nagyobb, 20-25 perces késéseket jelentettek a szobi és a veresegyházi vonalról, az esztergomi vonalon pedig átlagosan 10-20 percet késhetnek a vonatok, mert a Pilisvörösvár és Esztergom közötti szakaszon a vonatpótló autóbuszok a közúti nehézségek miatt nehezebben tudják tartani a menetrend szerinti közlekedést - írta a Mávinform.

7:36 - Baleset miatt jelentős torlódás várható az M0-áson

A 21-es kilométerénél, a Budapest irányába vezető oldalon egy személyautó és egy kamion ütközött. A forgalom csak fél pályán halad. A rendőrség már a  helyszínen van.

7:22 - Kamionok akadtak el éjszaka Veszprém megyében

Éjszaka hat kamion akadt el a havas utakon, főként a 8-as főúton Ajka-Városlőd környékén nem tudtak feljutni az emelkedőkön; a tűzoltók segítségével haladtak tovább. Reggel fél hétkor egy kenyeret szállító kisteherautó borult fel Berhida és Ősi között, félig az útra lóg, bázisdaruval emelik vissza. Veszprém megyében nem kellett újabb kamionstopot elrendelni, lezárt út sincs a megyében.

7:21 - Feloldották a 61-es főúton éjjel bevezetett korlátozást

Feloldották a 61-es főúton éjjel bevezetett, a 3,5 tonna össztömeget meghaladó járműveket érintő korlátozást. Éjszaka Inkénél és Iharosberénynél nem engedték tovább a járműveket, azokat másik útra terelték. A korlátozást a Zala megyei rendőrség oldotta fel reggel.

6:40 - Több megyére és már hófúvás miatt is adtak ki figyelmeztetést

Összesen hét megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat, s nem csak havazás, hanem több helyen a várható hófúvás miatt. Az előző este előre jelzetthez képest nem kettő, hanem hét megyében van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés havazás, illetve a várható hófúvás miatt.

Vas, Veszprém, Zala és Somogy, valamint Heves megyében a várható gyenge hófúvás miatt adták ki a figyelmeztetést. E szerint ezeken a területeken a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hófúvás mellett a havazás miatt is érvényben van az elsőfokú figyelmeztetés. Így ezekben a megyékben arra is készülni kell, hogy 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó is hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a reggeli, kora délelőtti órákban még az ország legnagyobb részén gyengén, az északi országrészben többfelé közepes intenzitással hull a hó. Délkeleten ónos szitálás is előfordulhat - tették hozzá.

Napközben az Északi-középhegység és a Tiszántúl kivételével előbb tovább gyengül, majd meg is szűnik a csapadék. Ezeken a tájakon számottevő mennyiségű friss hóréteg már nem várható. Az Északi-középhegységben és a Tiszántúl legészakibb részén viszont délelőttől estig még több centiméteres friss hóréteg hullhat és összességében a szerdai nap folyamán 10 centiméter körüli vagy kevéssel a feletti hómennyiség valószínű.

A déli órákra a nyugati megyékben és északkeleten is mindenütt megszűnik a gyenge hófúvás - írta a meteorológiai szolgálat.

6:32 - Elakadt kamionok miatt utakat zártak le Zalában

A havazás és a hófúvás miatt több helyen kamionok akadtak el Zala megyében, ahol több utat is lezártak az időjárási körülmények miatt - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szerdán az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közölte: Zala megyében szerda reggelre 15-20 centiméteres volt a hóréteg vastagsága. A hófúvás miatt járhatatlanná vált a sármelléki bekötő út, nem közlekedhetnek a járművek a 75-ös főút egy szakaszán, a 61-es főúton teherforgalmi korlátozás van érvényben az elakadt járművek miatt, Surdnál pedig egy 40 tonnás, keresztbe fordult kamion zárja el teljesen az utat.

A 75-ös főúton, a 27-es és a 35-ös kilométerszelvények, vagyis a Bak és Pölöske közötti szakaszt hétfő óta nem használhatják a teherjárművek, az elakadt kamionok miatt keddtől azonban már teljes lezárás van érvényben. A 61-es főút Zala megyei szakaszán kedd este tiltotta meg a rendőrség a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedését, ezért már a Somogy megyei szakaszon, Inkénél és Iharosberénynél leterelik a járműveket, így Nagykanizsa irányába a 68-as főút felé lehet kerülni.

A közútkezelő továbbra is arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, csak és kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel keljenek útra, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.
5:26 - Feloldották az útzárat az M3-as autópályán

Feloldották az útzárat az M3-as autópályán, ahol a 46. kilométerszelvénynél a Budapest felé vezető sávban egy sószóró ütközött korlátnak - tájékoztatta az MTI-t az ORFK kommunikációs szolgálata szerdán nem sokkal öt óra után. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a baleset során személyi sérülés nem történt.

5:12 - A fővárosban folyamatosan takarítják az utakat

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF), amelynek mérései szerint kedd délután óta mintegy 8 centiméter friss hó hullott. A főutak latyakosak, hajnalban a közösségi közlekedés elindult erőfeszítéseik eredményeként - közölte a társaság szerdán kora reggel. Az FKF közleménye kitér arra is, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint a csapadék várhatóan dél körül szűnik meg.

"Munkagépeinkkel folyamatosan végezzük a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést, hómunkásokkal a közjárdák, közlépcsők, gyalogátkelők megtisztítását" - írták. Hozzátették: a központi ügyelet folyamatosan kapcsolatot tart a Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécserével, kéréseit priorításként kezelik.

A társaság - amíg havazik - első ütemben az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszain, az autópályák bevezető szakaszain, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon dolgozik. A mellékutak havasak, takarításukat csak a főutak rendbetétele után kezdik meg.

Az FKF felhívta a figyelmet arra, hogy a télies útviszonyok minden Budapesten közlekedőtől fokozott türelmet és körültekintést követelnek. Az ingatlanok tulajdonosait, üzemeltetőit pedig arra kérték, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokat tisztítsák meg a hótól a gyalogos balesetek elkerülése érdekében.