Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója az elmúlt hetek eseményeiről úgy fogalmazott: „a rendszer működött”.

Kossuth Rádió - Öt és huszonöt centiméter közötti hó hullott az éjszakai órákban, jelenleg hét megyében - Vas, Zala, Somogy és Veszprém, valamint Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben - van citromsárga riasztás a havazás és a hófúvás miatt – mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. Bakondi György hozzátette: nincs elzárt település az országban.

Az elmúlt hetek eseményeiről szólva a főigazgató úgy fogalmazott: „a rendszer működött”, a hóhelyzetben a rendvédelmi, honvédelmi, közútkezelő és mentőszervezetek, önkéntesek, önkormányzatok mindegyike minden tőle elvárhatót megtett. Az utakon, vonatokon rekedtekre, az elzárt településekre, a hosszú áramszünetre utalva Bakondi György kiemelte: „mindenkit megmentettünk”.

A bírálatokról szólva a főigazgató kifejtette: a súlyos katasztrófahelyzetekben, legyen az árvíz, iszapömlés vagy hóvihar, a helyszíni mentésben részt vevők mindig rendkívüli erőfeszítéseket tesznek, amelyek az „élet sajátosságából adódóan” nem biztos, hogy tökéletesek, az utólagos elemzések könnyen észrevesznek hibákat. Hangsúlyozta ugyanakkor: 30 ezer hivatásos, több mint 10 ezer tűzoltó vett részt a hóban rekedt emberek mentésében, az áramszolgáltatás helyreállításában, és valamennyien becsülettel teljesítették a kötelességüket.

Az irányítást ért kifogásokkal kapcsolatban Bakondi György emlékeztetett: tavaly vezették be a megyei szintű műveletirányítást, amelynek köszönhetően a korábbi több mint 130 hely helyett korszerű informatikai rendszert alkalmazva a megyeszékhelyeken fogadják a 105-ös segélyhívóra érkező bejelentéseket. A központokban az irányító látja, hol tartózkodnak a technikai eszközök, melyek riaszthatók, hol milyen események zajlanak, mindez pedig a centrális irányítást segíti – magyarázta.