A kishalászok támogatása és az Európai Unió halászati politikájának reformja mellett kampányoló hajót indított útnak kedden a Greenpeace. A romániai Konstancából indult Arctic Sunrise Európa tengerein átívelő útja során a part menti halászközösségeket szeretné mozgósítani.

(MTI) - A Greenpeace közleménye szerint a jelenlegi uniós rendszer évtizedek óta támogatja az óceánok túlhalászatában vétkes ipari halászflottákat, aminek következtében a halállományok összeomlóban vannak és a part menti halászközösségek elszegényedtek - áll a környezetvédelmi szervezet közleményében.

Az Arctic Sunrise fedélzetén Rodics Katalin, a Greenpeace halászati szakértője elmondta: "Az európai halfajok hatvan százaléka a túlhalászat miatt veszélyeztetetté vált. Az uniós közpénzekből fenntartott halászflották kétszer-háromszor annyi halat képesek kifogni, mint amennyit az óceán újratermelni képes, és eközben a fenntartható halászatot folytató kis halászok is sorra tönkremennek".

Az uniós halászati politika mélyreható reformjának lezárását júniusra tervezi a soros ír elnökség. A reform célja, hogy a jelenleg gyorsan fogyatkozó halállományok hosszú távon fenntartható szintre tudjanak regenerálódni, ennek érdekében az állományokhoz igazítanák az EU halászflottájának kapacitását, támogatnák a kishalászokat és a kisebb környezeti károkkal járó módszereket, megtiltanák a nehezebben eladható halak visszadobásának pazarló gyakorlatát, valamint tiltanák az EU-s flották európai vizeken kívüli "rablóhalászatát" is.

Az Arctic Sunrise útja során kilenc ország (Románia, Bulgária, Görögország, Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Spanyolország, Franciaország és a Nagy Britannia) part menti halászaival fog találkozni, hogy az óceánok védelmében az ügyet támogatók által hajtogatott papírhajó-formájú petíciókat gyűjtsön, amelyeket a tervek szerint a hajóhoz csatlakozó kishalászok adnak majd át az uniós tanácsülésen.