Bírósági közvetítő segítségét már a Budapest Környéki Törvényszék illetékességi területén is igénybe vehetik az állampolgárok peres ügyeik rövidítése, illetve a perrel járó költségek mérséklése érdekében - tájékoztatta a törvényszék szóvivője csütörtökön az MTI, t.

(MTI) - Jelenleg nyolc megyében dolgozik úgynevezett mediátor, de a közvetítői hálózatot rövid időn belül az egész országra kiterjesztik.

Koszta János törvényszéki szóvivő közlése szerint Kiss Gizella bírósági mediátor elsősorban a Nagykőrösi és a Ceglédi Járásbíróságon tevékenykedik, de a jogszabályok értelmében a Budapest Környéki Törvényszék teljes illetékességi területén is eljárhat.

A bírósági mediátor igénybevétele elsősorban a családjogi viták (például válás, gyermekelhelyezés, láthatási jog, vagyonmegosztás), a szerződéses és szerződésen kívüli jogviták (kártérítés, szavatosság, birtokvita, szomszédjogok), illetve a gazdálkodó szervezetek egymás közötti vitái miatt pert indító ügyfelek dolgát könnyíti meg. A szóvivő elmondta: a módszer eredményes lehet munkajogi konfliktusok esetén is, például akkor, amikor a munkáltató és a dolgozó nem tud dűlőre jutni a munkabérrel, munkaviszonnyal, munkaszerződéssel kapcsolatos vitás kérdésekben.

A bírósági közvetítő segít a felek közti párbeszéd helyreállításában, meghallgatásuk után részt vesz az írásos megállapodás létrehozásában, jóváhagyásában, így a már megkezdett per néhány hét alatt befejezhető. A mediátori eljárás ingyenes, a közvetítő segítségével zajló vitarendezés során nincs bizonyítási eljárás, ezért jóval kisebb a perköltség, sikeres megállapodás esetén a felek illetékkedvezményben részesíthetők - tette hozzá a szóvivő.

Közlése szerint ha a felek a közvetítő jóvoltából meg tudnak egyezni, akkor megállapodásukat a peres ügy bírája kérésre jóváhagyhatja. Ellenkező esetben az eljárást lefolytatják, s a bíró eldönti a jogvitát.

Tavaly nyár óta bárki fordulhat bírósági közvetítőhöz, akinek induló vagy folyamatban lévő családjogi, vagyonjogi, öröklési, munkaügyi, illetve gazdasági pere van. Aki nem perelt, s nem is tervezi per indítását vitás ügyében, az a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján található névjegyzékben szereplő közvetítők közül választhat.