Az Országgyűlés a jövő héten szavaz az Alkotmánybíróság új tagjáról. A képviselők hétfőn döntenek Juhász Imrének, a Független Rendészeti Panasztestület elnökének alkotmánybíróvá választásáról.

(MTI) - A napirend előtti felszólalások, az interpellációs időszak, majd a kérdések után titkos szavazással döntenek a képviselők Juhász Imre megválasztásáról, aki a 70. életévét hamarosan betöltő Holló András helyére kerülhet a taláros testületbe.

Ezt követően határozathozatalokkal folytatódik a Ház munkája, amelyek során összesen hét javaslat esetében döntenek a benyújtott módosító indítványokról. Így például a finnugor rokon népek napjáról szóló határozati javaslatról vagy Pintér Sándor belügyminiszter azon indítványáról, amely három hónapra kizárná a közfoglalkoztatásból azokat az álláskeresőket, akiknek gyermeke igazolatlanul nem jár iskolába, vagy nem tartják rendben lakókörnyezetüket.

Zárószavazása lesz egyebek között a médiatörvény módosításának, a gazdasági és monetáris unióbeli stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződés kihirdetéséről szóló törvényjavaslatnak, az építőipari lánctartozások megakadályozásáról szóló javaslatnak, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégiáról szóló határozati javaslatnak, valamint az idei költségvetést módosító javaslatnak is. Ez utóbbi módosítja a költségvetés főszámait is: a korábban benyújtott javaslathoz képest további 10 milliárd forinttal emelné az idei költségvetés kiadási főösszegét és hiányát.

Ezt követően három képviselő - Mirkóczki Ádám (Jobbik), Tiba István (Fidesz) és Simon Gábor (MSZP) - mentelmi ügyéről döntenek a képviselők. A mentelmi bizottság mindhárom esetben a képviselők mentelmi jogának felfüggesztését javasolta.

Ezután kerül sor a szocialista Szanyi Tibor fegyelmi ügyének szavazására. A képviselők vita nélkül döntenek Kövér László házelnök javaslatáról, amelyben a lehető legnagyobb mértékű pénzbírság kiszabását javasolja, amiért az MSZP, s képviselő a parlament hétfői ülésén középős ujját felfelé tartva "bemutatott" a többi frakció felé. A javaslat elfogadásához a képviselők egyszerű többségének igen szavazata szükséges.

A határozathozatalok után öt javaslat részletes vitájával zárul a hétfői ülésnap.

Kedden egyebek között a rezsicsökkentés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat részletes vitájával, illetve a Nemzeti Eszközkezelővel kapcsolatos szabályok módosításáról szóló javaslat általános vitájával folytatódik a parlament munkája. Ez utóbbi javaslat értelmében bővülnek a Nemzeti eszközkezelő programjába (NET program) kerülés jogosultsági feltételei, például 5 millió forinttal emelkedik a programmal érintett ingatlanok értékhatára.