Legalább tizennyolc tüntető megsebesült hétfő este Egyiptomban azt követően, hogy összecsaptak a hatóságokkal egy társuk temetésén, aki a rendőrség őrizetében halt meg.

MTI - A Nílus deltájában fekvő Tanta városában temették el Mohamed el-Gindit, aki a kairói Tahrír téren tüntetett január 25-én, Hoszni Mubarak elnök rendszere megdöntésének második évfordulóján. Gindit ügyvédei szerint a rendőrök egy táborban megkínozták, majd kórházba szállították, ahol kómába esett és meghalt.

A tantai temetés hétfőn egyfajta tüntetéssé alakult át, amelynek során a biztonsági erők könnygázt vetettek be az őket kövekkel megdobálók ellen. A régió rendőrparancsnoka elmondta, hogy a tüntetők gyújtópalackokat hajítottak a rendőrség épületére. Hátem Oszmán hozzátette, hogy őrizetbe vettek nyolc-kilenc fiatalt, akik felgyújtottak egy rendőrségi járművet.

Gindi halála néhány nappal azután történt, hogy az egyiptomi tévében sokkoló képeket mutattak be egy múlt pénteki tüntetésről az elnöki palota előtt. Ezen egy meztelen férfi volt látható, amint rendőrök a földön vonszolták és verték, majd egy páncélozott járműbe tuszkolták. Mohamed Száber Arab kulturális miniszter a felvételen látottak elleni tiltakozásul benyújtotta lemondását - írta a helyi sajtó.

A kormány szóvivője ugyanakkor cáfolta, hogy a lemondás összefüggésben lenne a történtekkel.