Egy reprezentatív felmérés szerint a legnépszerűbb magyar desszert a rákóczi túrós. Az átalakítására már több kísérlet történt, most torta formájában mutatjuk be. Ez a süti nem csak szép, hanem nagyon finom is. Születésnapokra, családi összejövetelekre, vasárnapi desszertnek ajánljuk. 

Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű tortához:

1 csomag réteslap
50 dkg túró
4 db tojás sárgája
5 evőkanál nádcukor
baracklekvár
A tojáshabhoz:
4 db tojás fehérje
5 evőkanál víz
8+2 evőkanál nádcukor




A töltelék elkészítése:

A 50 dkg túrót a 4 db tojás sárgájával és 5 evőkanál nádcukorral mixer segítségével összekeverjük. A réteslapokat kettesével vágódeszkára helyezzük és félbe vágjuk hosszanti irányban) Vékonyan megkenjük a töltelékkel – nálam 2 evőkanálnyi került minden félbevágott réteslapra – és a baracklekvárral.

Feltekerjük és spirálszerűen a kivajazott tepsibe helyezzük. Érdemes a közepétől kifele haladni. Amint elkészült a spirál rétesünk előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük 25-30 percre.

A tojáshab elkészítése:

A vízből és 8 evőkanálnyi nádcukorból szirupot főzünk. A tojásfehérjéket kissé felverjük a 2 evőkanálnyi nádcukorral. Ha már néhány percig főtt a szirup lassú tűzön, akkor belecsurgatjuk a szirupot a tojáshabba és addig verjük amíg az kihűl és kemény hab lesz. A tojáshabot a tortára kenjük és 5-10 percre visszatesszük a sütőbe. Éles késsel szeleteljük.