Kutatók szerint egy sötétben izzó cápa a hátán lévő „fénykardszerű” tüskékkel ijeszti el a ragadozókat. 

A vizsgálatot a bársonyoshasú lámpáscápával (Etmopterus spinax) végezték el. Eme apró faj az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger mély vizeiben él. A kutatók úgy hiszik, míg a felvillanó tüskéket a nagyobb, potenciális ragadozó halak kiszúrják, a cápa zsákmányállatainak nehezebb észlelniük. A vizsgálatot a Nature közölte.

A lámpáscápák eme faja az óceán úgynevezett mezopelágikus zónájában él, mely a 200-1000 méteres tartományt öleli fel. A cápa igen apró, legnagyobb képviselője mintegy 60 centiméter hosszú lehet, de legtöbbjük körülbelül 45 centiméteres.

Mostanáig keveset tudtak eme fajról, leszámítva ama tényt, hogy számos mélytengeri élőlényhez képest izzani – biolumineszcencia – képes. A korábbi kutatások során kiderítették, hogy fénytermelő sejtjei – fotofórák – a hasán helyezkednek el, és a fényt álcázásra használja.

Dr. Julien Claes, belga cápabiológus és a vizsgálat vezetője elmondta, ha elképzeljük, hogy a cápa alatt vagyunk, a hal úszik, és a nap felülről süt, akkor látjuk a cápa árnyékát. Viszont ha a cápa maga bocsátja ki a fényt, az árnyék eltűnik. Így bármely, a hal alatt úszó zsákmányállat – általában a Maurolicus muelleri apró halfaj – nem látja, hogy közeledik.

Az új vizsgálat viszont felfedte, hogy a cápa háta is foszforeszkál. Claes szerint egy-egy tüske helyezkedik el a hátuszonyok előtt, mögöttük pedig két sor fotofóra, amelyek megvilágítják a tüskéket.

A vizuális modellezés felfedte, hogy a potenciális ragadozók jó néhány méterről észreveszik a fényt. A cápa zsákmánya viszont csak 1,5 méterről észleli az izzást, így kisebb esélye van a menekülésre. A csapat konklúziója szerint az izzó tüskék egyfajta jelzőfényként működnek a ragadozók számára, mutatva, hogy a cápát nem lenne könnyű lenyelni.

A kutató szerint szokatlan olyan állatot találni, mely egyidejűleg fényt használ az álcázás, és figyelemfelkeltés céljából. Claes szerint az is elképzelhető, hogy a halak eme fénykibocsátó sejteket kommunikációra és egymás felismerésére is felhasználják.