XVI. Benedek esetleges utódjainak esélyeit mérlegelték a csütörtöki olasz lapok, a Corriere della Sera az esélyes jelöltek között említette Erdő Péter bíborost is. A hajdupress.hu nyomozása szerint viszont a magyar jelölt csak a 17. a sorban.

A vatikáni folyosókon egyesek "karizmatikus", mások az egyházat "kormányozni képes" utódot látnának szívesebben a legnagyobb példányszámú napilap értesülései szerint. A "Ratzinger-párti, konzervatív és progresszív" jelöltek mellett "nőnek a mérsékeltek esélyei is" - írta a Corriere. Közöttük említette az újság Erdő Péter bíborost, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnökét, akinek "határozottságát" hangsúlyozta a napilap.

Nos, Erdő Péter valóban határozott, ám nem adnak neki túl sok esélyt. Utánanéztünk, így kiderült: mostantól az egyik legnagyobb nemzetközi fogadási oldalon a lehetséges új pápára is lehet fogadni, Erdő Péter neve pedig csak a 17. a listán. Nem érdemes erre legyinteni, a bukmékerek ritkán tévednek, az esélyeket illetően pedig szinte soha. Persze néha borul a papírforma: aki ebben hisz, és arra fogad, hogy magyar (Erdő Péter) lesz a pápa, az 23-szoros(!) pénzt nyerhet, ami különlegesen jó szorzó. A jól értesült bukik szerint a színesbőrű afrikai Peter Turkson a legesélyesebb befutó (4-szeres odds), míg a legsansztalanabb egy Francis George nevű egyházfi, akinek sikere 151-szeres pénzt jelentene a rá fogadóknak.

Persze Isten mentsen a szentségtöréstől: mindez csak szerencsejáték, nem kell nagyon komolyan venni. Legfeljebb akkor, amikor beiktatják Peter Turksont...