A negyedik negyedévben a német GDP 0,6 százalékkal zsugorodott, ami az ipari termelés tavaly őszi jelentős csökkenésére és az export visszaesésére vezethető vissza, de az idei év második felében már megindulhat a lendületes gazdasági növekedés - írja a berlini DIW gazdaságkutató intézet elemzése.

Elemzői várakozásoknál gyengébben teljesített az eurózóna két húzógazdasága a negyedik negyedévben, közölte az Eurostat. A német GDP 0,6 százalékkal, míg a francia 0,3 csökkent az év utolsó három hónapjában, amit a gyenge export teljesítménnyel magyaráztak. Gazdaságkutatók szerint azonban az év második felében megindulhat a növekedés az eurózóna legnagyobb gazdaságában.

Az előző év hasonló időszakához képest 0,9 százalékkal csökkent az euróövezet 17 országának hazai összterméke (GDP) a múlt év utolsó negyedében, míg az Európai Unió 27 tagállamában 0,6 százalékkal zsugorodott a gazdaság - közölte az Eurostat, az EU statisztikai hivatala csütörtökön. A harmadik negyedévvel összevetve az eurózónában 0,6 százalékos, az EU egészében pedig 0,5 százalékos volt a visszaesés.

A német gazdasági teljesítmény naptárhatástól tisztított adatok szerint 0,4 százalékkal volt magasabb a negyedik negyedévben mint 2011 utolsó három hónapjában. Elemzők 0,5 százalékos negyedéves visszaesést és 0,5 százalékos éves bővülést vártak.

Negyedéves szinten kissé bővült a háztartások és a kormányzat fogyasztása, míg az építőipari beruházások enyhén, a feldolgozóipari beruházások pedig markánsan visszaestek. A statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy a GDP visszaesését elsősorban a gyenge kivitel okozta.

Fellendüléssel számolnak

„Az euróövezeti válság miatt számos vállalatnak a csökkenő kereslethez kellett igazítania termelését, belföldön pedig a bizonytalan kilátások vezettek a beruházások visszafogásához” - mutatott rá a gazdasági teljesítmény csökkenésének okaira Ferdinand Fichtner, a DIW konjunktúra elemzője. A DIW előrejelzése szerint azonban mindkét tényező hatása enyhülni fog az év folyamán.  

Az elemző szerint a piacokat elsősorban az Európai Központi Bank (EKB) kötvényvásárlási programja nyugtatta meg, a bizonytalanság azóta érzékelhetően enyhült. Miközben az erősen exportfüggő feldolgozóipar visszahúzta a német gazdasági növekedést, a szolgáltatóipar változatlanul szilárd támaszt nyújtott számára, megakadályozva így a GDP még nagyobb mértékű csökkenését.

„A munkaerőpaci helyzet változatlanul jó és nagyban hozzájárul a lakossági fogyasztás növekedéséhez" - mondta Simon Junker, a DIW németországi szakfelelőse. A javuló kereseti viszonyok elsősorban a szolgáltatási szektorban fejtik ki áldásos hatásukat, ami áttételesen a GDP-növekedésre is egyre nagyobb pozitív hatást gyakorol majd.

„A német GDP-növekedés már az első negyedévben tisztességes lendületre tehet szert” - mondta Simon Junker, aki szerint a feldolgozóipar is már túljutott a mélyponton és jól kezdte az évet.    

Miután a külkereskedelmi forgalom az elmúlt év végén jelentősen visszavetette a gazdasági növekedést, az idei év elején már ezen a téren is biztató fejlemények történtek. „Az export stabilizálódott, a megrendelések pedig növekedésnek indultak, még az euróövezeti krízisországokból is” - mutatott rá Ferdinand Fichtner.

A külföldről, elsősorban a fejlődő régiókból érkező pozitív gazdasági impulzusok idővel a kedvező finanszírozási kondíciók igénybevételére és beruházásaik növelésére késztetik majd a vállalatokat - tette hozzá. A berlini DIW gazdaságkutató intézet prognózisa szerint az év második felétől a német GDP-növekedés már lendületesen erőre kaphat.