Kivégezték Indiában szombaton annak a fegyveres támadásnak az egyik aktív segítőjét, amelyet 2001-ben követtek el az újdelhi parlament ellen.

MTI - Mohamed Afzal Guru egy betiltott kasmíri szélsőséges szervezet tagja volt, ezért halálos ítéletének végrehajtása után az Indiához tartozó régióban fokozott rendőri felügyeletet és kijárási korlátozásokat rendeltek el.
  
A 2001 decemberi parlament elleni támadást öten hajtották végre. Az akció során a merénylők tíz embert - főként biztonsági őröket - megöltek, de mielőtt eljutottak volna a képviselők tanácsterméig, az őrök végeztek velük.
  
Guru a fegyverek beszerzésében és a merénylők elszállásolásában játszott szerepet, ezért rótták ki rá a halálos ítéletet a támadást követő évben.
  
A szombati kivégzés előtt Pranab Mukherdzsi köztársasági elnök elutasította a kasmíri férfi kegyelmi kérvényét.
  
Nyolc év óta ez a második kivégzés Indiában. Az előzőt tavaly novemberben hajtották végre a 2008. novemberi mumbai mészárlásért felelős fegyveres csoport egyetlen, élve elfogott tagján, a pakisztáni Adzsmal Amíron. Abban a terrortámadás-sorozatban összesen 166 ember vesztette életét, és több mint 300-an sebesültek meg két luxusszállodában, egy étteremben, a főpályaudvaron és egy zsidó központban.
  
Kasmírban a szeparatista mozgalmak és az ellenük folytatott harc több mint 100 ezer emberéletet követelt a nyolcvanas évek vége óta, emberi jogi szervezetek szerint.