A magyar kultúra napja alkalmából kedden délután adták át Székelyudvarhelyen az egykori mozi felújított épületét. Bár az önkormányzat már 2010-ben visszakapta az ingatlant a román filmforgalmazó társaságtól, az ósdi moziterem évekig használatlanul állt. A belső tatarozási munkálatokat valamivel kevesebb mint egy éve kezdték el, a megújult, a célnak megfelelően kialakított épület gazdája pedig a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola, valamint a Székelyföldi Filharmónia
mozi atadas vn 004_b
1976. április 20-án avatták fel a II. Rákóczi Ferenc utca 5. szám alatti, akkor még Olimpia mozi nevet viselő épületet. Az államosított területre épített mozit a rendszerváltás után, 1992–1993-ban teljesen felújították, itt talált otthonra az Ati Beta Televízió, majd 1997 tavaszán, az UTV-vel való egyesülést követően a Digital 3 TV. '97 után továbbra is voltak vetítések a már Stúdió Mozinak nevezett épületben,  2005-ben viszont már veszteségesen működött, így rövidesen végleg bezárta kapuit. Az épület azonban nem ürült ki teljesen, az ingatlan jobb szárnyát azóta is a Digital 3 TV, illetve a Star Rádió használja stúdióként.
mozi atadas vn 001_b
A város 2010-ben kapta vissza az épületet, melyet rövidesen a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola ügykezelésébe helyezett az önkormányzati képviselő-testület. A tatarozás már abban az évben elkezdődött, a fűtésrendszer felújítását a Termolang Kft., a további munkálatokat (festés, cserepek megforgatása) a polgármesteri hivatal munkásai végezték. A beltéri felújítási munkálatokhoz tavaly márciusban fogtak hozzá: másfél méterrel bővítették ki a színpadot, kicserélték a függönyöket. Mint korábban Bodurian János, a művészeti iskola igazgatója elmondta, a padlózatot fedő kárpitot is ki kellett cserélni, hisz ez nagyban javította a terem akusztikáját. A padlózást a Massziv Kft., a több mint háromszáz szék újrakárpitozását pedig a Tapimod Kft. végezte, ezen munkálatok összértéke több mint 43 ezer lej. Az épület előterében is jelentős átalakítások zajlottak: az öltözőket megnövelték, ruhatárat alakítottak ki, renoválták a mellékhelyiségeket, valamint korszerűsítették a kazánházat és az előtér világítását. A mintegy 97 ezer lej értékű beruházás egy részét a helyi önkormányzat fedezte, a fennmaradó összeget a művészeti iskola fizette saját alapokból.
mozi atadas vn 003_b
A megcsinosult teremben elsőként az Udvarhelyszéki Fúvószenekar koncertezhetett kedden délután. Az ünnepi koncerttel egybekötött avatón Bunta Levente polgármester elmondta: bár a mozi épületének felújítására nem fordított a város olyan sok pénzt, mint a környező települések önkormányzatai, a megújult ingatlan mégis tetszetős, funkcionális lett. „A munka még nincs befejezve, hisz a jövőben a terem korszerű fény- és hangtechnikai berendezéssel is bővül, illetve további külső munkálatokat, vakolást, meszelést végzünk majd. A tervek szerint az épület előtti kis teret is rendbe tennénk” – árulta el a városvezető. A polgármester a továbbiakban köszönetét fejezte ki az eseményről hiányzó Bodurian Jánosnak az elmúlt hónapok kitartó és láthatóan eredményes munkájáért.
mozi atadas vn 002_b
A különböző rendezvények, színházi előadások mellett az épület a Székelyföldi Filharmónia székhelyéül fog szolgálni, hisz az intézménynek eddig a Tomcsa Sándor Színházzal, a Művelődési Házzal és az Udvarhely Táncműhellyel közösen egy épületen kellett osztoznia.
Mozi a filmkockákon
Bálint Arthur székelyudvarhelyi operatőr, filmrendező Kisvárosi mozi című dokumentumfilmjében állított emléket az udvarhelyi mozinak. Az alkotás 2007-ben különdíjat nyert a marosvásárhelyi Alter-Native rövidfilmfesztiválon. Az udvarhelyi moziban azonban már nem vetítethették le.