Szentábrahám községhez öt falu tartozik, ahol összesen 2445-en laknak. A Székelykeresztúr közelében lévő kis település az elmúlt időszakban sokszor felhívta magára a figyelmet, az önkormányzat ügyes-bajos dolgairól többször beszámoltunk, a felhalmozott tartozásokról is szó esett. Február 3-án ismét urna elé járulnak a helybéliek, hiszen a polgármesteri szék üresedése miatt időközi választásokat írtak ki. Meglepő módon hat személy pályázik az elöljárói tisztségre, hárman közülük román pártok színeiben szeretnék elnyerni a magyar lakosság bizalmát.
szentabraham szh_bA községhez öt falu tartozik, összesen 2445 lakóval
Szentábrahám községben a tavalyi helyhatósági választásokon Szőcs Béla nyerte el a polgármesteri tisztséget, ám augusztus 8-án, megválasztása után hat héttel lemondott tisztségéről. A község vezetését ideiglenesen a nyáron megválasztott alpolgármester, Simó Dezső vette át, aki RMDSZ-színekben méretkezik meg a február 3-ai választásokon.
„Az elmúlt hat hónapban, nagyon sok mindent mozdítottunk el jó irányba a lakossággal közösen, úgy érzem, hosszú utat tettünk meg, amellyel elérhetjük, hogy községünk felzárkózzon méltó helyére és ne a megye szégyenfoltjaként emlegessék, hiszen nem az. Amikor átvettük a hivatalt, egymillió lejen fölüli adósság volt felhalmozódva” – meséli az ügyvezető polgármester.
Elmondása szerint az utóbbi hónapokban elég nagy adósságtól szabadították meg a községet, többek között a megyei tanács is segítségükre sietett, valamint a kormány is segített 340 ezer lejjel. Tehát sokkal több pénzt kaptak különböző forrásokból az adósság rendezésére, mint más települések. Ebből a kanalizálás munkadíját fizették ki, valamint a szentábrahámi Csík utca aszfaltozásának elmaradt költségeit, a 71 699 lejt is törlesztették.
Az ügyvezető polgármester szerint pályázat útján szeretnének pénzt szerezni a településnek, folyamatban van egy LEADER-es pályázat tervezése, amelyből a gagyi kultúrotthont javítanák fel, Firtosmartonosban pedig egy faszerkezetű orvosi rendelőt szeretnének létrehozni.
Simó Mózes Zoltán, bár 1996 és 2000 között ült már a polgármesteri székben, saját bevallása szerint az elmúlt években nem dédelgetett olyan álmokat, hogy ismét jelöltesse magát. „Két hete vetődött fel ez az ötlet, megkeresett az Erdélyi Magyar Néppárt és felajánlotta támogatását. Nagyon sokat gondolkodtam, és mondhatni az utolsó percben döntöttem. Nem voltak különösebb ambícióim sem más pártokkal, sem más személyekkel szemben. Ha valaki felvállalja, hogy indul a választásokon, benne van a pakliban, hogy meg is nyerheti, és akkor mindenféleképpen meg kell birkóznia azokkal a nehézségekkel, amelyek jelenleg a szentábrahámi község életében gondot okoznak. Időközi választáson indulni még nagyobb felelősség” – vallja a polgármesterjelölt.
Simó Mózes Zoltán szerint a községben élő emberek 95 százaléka általában nem politizál, választások előtt viszont felhevülnek az indulatok, és mindenki próbál valamerre orientálódni. „Nem lehet azt mondani, hogy rossz a hangulat. Megjelenik egy újságcikk, azt kommentálják, mindenki értelmezi, ahogyan tudja, egyébként nem érezhető, hogy az emberek között emiatt ellentétek vagy konfliktusok lennének” – véli Simó, aki szerint a lakosságnak arról sem volt tudomása, hogy adósságot halmozott fel az önkormányzat, hiszen a különféle szolgáltatások működtek. „A vízzel volt egy kis probléma az utóbbi időben, hiszen nem volt szolgáltató, de ez is megoldódott.”
Szász József Albert, a Magyar Polgári Párt jelöltje szeretne a községért dolgozni, eddigi tapasztalatát a község javára fordítani. „Szeretnék mindenféle nézeteltérést félretenni, hiszen a polgármesterség nekem nem politizálást jelent, hanem szolgálatot. Ez lenne a legfontosabb üzenetem” – mondja a polgári párt jelöltje.
plakatok Szentabraham_bA falvakban csakis a három magyar párt jelöltjeinek plakátjai vannak kifüggesztve
„Nehéz problémával küszködtünk, hiszen a hivatalnál nincs referens, tehát nehéz volt az adók begyűjtése, másrészt a lakosság hajlandóságával is gond van. Ebből adódóan halmozódtak fel különböző kifizetetlen számlák, ami gyakorlatilag nem hiányt jelent, nem azt, hogy ezt a pénzt más célra költötték el. Egyszerűen ez a pénz nem folyt be az önkormányzat számlájára.
Az elmúlt fél évben sokan igyekeztek befizetni az adót, nagyjából rendeződtek a hátralékok, kivéve a szemétdíjat, amelyet 2008-ban már mi is hátralékkal vettünk át. A szolgáltató rászámolt különböző kamatokat, bírósági illetékeket, és bárki legyen is a polgármester, nehéz feladat elé néz. Örülök, hogy részben a megyei tanács is támogatta a községet, hiszen gyakorlatilag pótolta azt a négy év kimaradást, amikor egyáltalán nem segítette a községet.”
Szász József szerint egyáltalán nincs konfliktus a településen, sőt elmondása szerint számtalan pozitív visszajelzést, biztatást és bátorítást kap a lakosságtól. „Engem is meglepett, hogy ilyen sok jelölt van, valószínűleg a különböző pártok is próbálják népszerűsíteni magukat” – véli a jelölt. Szerinte ez a választás is elég nagy költségbe kerül az egyébként is rossz anyagi helyzetben lévő településnek. „Ez számomra becsületbeli ügy, nem menekülök el a munka elől” – fogalmazott Szász.
A településen a Demokrata Liberális Párt Veronica Arsinteát, a Román Környezetvédők Pártja Bágyi Jánost, Dan Diaconescu Néppártja pedig Liviu Comizát jelölte a község polgármesteri tisztségére.
A falvakban csupán a három magyar párt jelöltjeinek plakátjait láthatják az arra járók. Veronica Arsintea a Demokrata Liberális Párt színeiben indul, bevallása szerint különösen nem kampányol, a jelenlegi polgármestert támogatja.
Szentábrahám utcáin haladva megkérdeztünk néhány lakost, volt-e tudomásuk a felhalmozott adósságról. Többségük az újságból értesült a község anyagi helyzetéről, nem érezték saját bőrükön. A megkérdezettek fontosnak tartják a választást, és mindenképpen elmennek szavazni, hiszen azt szeretnék, ha a jövőben felelősségteljes vezetője lenne a településeknek.
Forrás.szekelyhon.ro