Javult a helyzet az ingázó pedagógusok költségtérítése terén tavaly. Az elmúlt évben ugyanis a dologi költségekbe is bepótolt a fejkvóta keretében az állam, és ezen költségvetési fejezetből sok településen az ingázó pedagógusok költségeit is megtérítették.
videkiiskola_kr_01_bTöbb mint ezer pedagógus ingázik naponta a vidéki iskolákba (illusztráció)
Száznyolc Hargita megyei, jogi személyiségű tanintézménynél van ingázó pedagógus vagy más tanügyi személyzet, összesen 1122 személy. A Hargita Megyei Tanfelügyelőség adatai szerint a legtöbb ingázó pedagógus, több mint nyolcszázan, húsz kilométer alatti távolságról járnak munkahelyükre. Közel háromszáz azon pedagógusok száma, akik húsz és ötven kilométer közötti távolságot tesznek meg naponta az óvodáig, iskoláig, amelyben tanítanak, és kevés, közel negyven olyan pedagógus van a megyében, akik naponta több mint ötven kilométert ingáznak.
Az ingázó pedagógusok számára a törvény szerint meg kell téríteni az ingázás költségeit. Az előző években ez nem minden településen valósult meg, pénzhiányra hivatkozva az önkormányzatok sok esetben nem fizették vissza az ingázók jegyeinek, bérleteinek árát. Így nagy különbség volt az egyes településeken dolgozó ingázók helyzete között, volt, ahol teljesen megtérítették számukra a költségeket, máshol viszont semmit sem fizettek vissza. A helyzet tavaly részben megváltozott – mondta el Csukás Levente, a tanfelügyelőség gazdasági igazgatója.
Összesítése szerint a 108 Hargita megyei, jogi személyiségű iskolánál, amelynél ingázók is dolgoznak, tavaly 1122 személy kérte költségei megtérítését, összesen 912 ezer lej értékben. Ebből az összegből tavaly év végéig 685 ezer lejt fizettek ki a pedagógusoknak, akiknek 227 ezer lejjel tartoznak még megyeszerte. Csukás Levente úgy vélte, januárban a még ki nem fizetett összegek egy részét is törleszthetik az igénylők számára az iskolák.
A gazdasági igazgató kifejtette, míg tavalyelőtt az önkormányzatok kellett visszafizessék az ingázási költségeket és sok helyen nem jutott erre pénz, vagy esetleg egyes településeken nem akartak erre fordítani, addig tavaly az első év volt, amikor a diákok után a kormány által adott fejkvóta keretében dologi költségekre is érkezett pénz a településekre, ebből az összegből pedig sok helyen az ingázást is megtérítették. Bár nem hivatalos utakon kaptak arra vonatkozó célzást a szaktárcától, hogy a dologi költségekből ne fordítsanak erre a célra pénzt, jogszabály ezt kifejezetten nem tiltja – mutatott rá a gazdasági igazgató. Közölte, nem minden településen volt elegendő az iskolák dologi költségeire a fejkvótában kapott pénz, hisz a fejkvóta sem túl bőséges. A városokban, nagyobb községekben az önkormányzat ehhez még hozzápótolt, a kisebb községekben azonban erre nem volt lehetőség.
Az állami összegek felhasználásával előző évhez képest tavaly nem oldódott meg teljesen, de enyhült az ingázó pedagógusok költségtérítésének problémája, jelenleg az érintettek nagyjából egynegyedének nem fizették még vissza teljesen az iskolák a 2012-es ingázási költségeket – összegezte Csukás Levente.
Forrás.szekelyhon.ro