Egyre kevesebb a panasz Hargita megyében az e-receptek kiállításával és elszámolásával kapcsolatban, az egészségbiztosítási pénztár képviselői szerint jól működik a rendszer, a háziorvosok elégedettek, fennakadások már csak a patikákban fordulnak elő.
elektronikus recept 2013 januar vn 001_bBármilyen hiba történik az elektronikus receptek felírása és érvényesítése során, az többnyire a patikákban okoz fennakadást
A kezdeti hibák és hiányosságok többségét mára már kiküszöbölték, így egyre pozitívabbak a tapasztalatok Hargita megyében az elektronikusrecept-rendszer használatával kapcsolatban. Az elektronikus receptek bevezetésére múlt év közepén került sor, de múlt hónap végéig még forgalomban voltak a hagyományos receptek is, e hónap elejétől vált mindenhol kötelezővé az elektronikus vények használata. A kezdetekben napi rendszerességgel állt le az országos rendszer a csúcsidőszakban tapasztalható túlterheltség miatt, és gyakoriak voltak a technikai jellegű panaszok, főként a háziorvosok részéről. Mára a problémák többségét orvosolták, de azért még vannak hibák a rendszer működésében – tudtuk meg a megyei egészségbiztosítási pénztárnál, a háziorvosoknál és patikákban érdeklődve.

Egyre jobban működik a rendszer és az elektronikus receptek kiállítása, illetve érvényesítése is egyre zökkenőmentesebb, de bármilyen hiba történik a folyamat során, az többnyire a patikákban okoz fennakadást – mondta el érdeklődésünkre Abrán Tünde székelyudvarhelyi főgyógyszerész. Az általa működtetett patikába érkező receptek mintegy 80 százalékának érvényesítése már gördülékenyen megy, a fennmaradó hányad esetében azonban még előfordulnak hibák. A háziorvosok már fél éve megkezdték az elektronikus receptek kiállítását, így a tőlük érkező vényekkel nem szokott gond lenni, a kórházakban viszont csak e hónaptól tértek át az új típusú receptek, illetve az adatbeviteli rendszer használatára, és ott még előfordulnak tapasztalatlanságból adódó hibák, ilyenkor pedig előfordul, hogy a patikában nem tudják érvényesíteni a receptet, és azt ki kell cserélni. Abrán Tünde azonban azt is elmondta, az általa vezetett gyógyszertárban főként a betegek érdekeit tartják szem előtt, ezért a hibás recepttel érkező pácienseket sem sétáltatják, hanem kiadják nekik a felírt gyógyszereket, a hibás vényt pedig utólag a patika munkatársai cseréltetik ki az orvosnál, amennyiben a kézi adatbevitel sem sikerül.

A háziorvosi rendelőkben már egyre ritkábban okoz bosszúságot az elektronikusrecept-rendszer, a kezdeti időszakban tapasztaltakhoz képest már egyre kevesebbszer történnek fennakadások az országos hálózatban. Szekeres Ildikó székelyudvarhelyi háziorvos érdeklődésükre elmondta, az új rendszerben gyorsabb a receptek kiállítása, és úgy tűnik, a betegek is elégedettek. Nagyjából jól működik a rendszer, ha viszont mégis adódik valami gond, akkor lehetőségük van előre kinyomtatott receptre felírni a szükséges gyógyszereket.
Ezt a lehetőséget az internetkapcsolat megszakadása vagy áramkiesés esetén alkalmazzák, mint ahogyan legutóbb, egy áramszünet idején történt – mondta egy másik székelyudvarhelyi háziorvos, Nagy Levente. Lényegében már jól működik és bevált az új rendszer, és jóval gyorsabban történik a receptek kiállítása, ugyanis nem kell kézzel leírni egy nagy adathalmazt, a krónikus betegek esetében például az előző havi recept alapján csak egy újat kell nyomtatni – magyarázta a háziorvos. Az előre kinyomtatott receptek használatát megpróbálják elkerülni, ugyanis az csak a nyomtatás napján érvényes, érvényesíteni is nehezebb, és vannak gyógyszertárak, amelyek el sem fogadják ezeket – fejtette ki Nagy Levente.

Egyes patikákban nem adták ki az előre kinyomtatott receptre felírt gyógyszereket, mert azt hitték, ez a módszer szabálytalan, de a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatta őket arról, hogy az ilyen típusú recepteket is el kell fogadniuk – mondta a korábban felmerült problémákkal kapcsolatban Lidia Sîngeorzan, a megyei egészségbiztosítási pénztár elnök-vezérigazgatója.

Az előre kinyomtatott receptre történő gyógyszerfelírás lehetősége a technikai problémák áthidalását szolgálja, és valószínűleg bevált, ugyanis a megyei egészségbiztosítási pénztár ebben a hónapban még nem kapott panaszt az elektronikusrecept-rendszer működésével kapcsolatban – tudtuk meg a pénztár vezetőjétől. Lidia Sîngeorzan ugyanakkor azt is megerősítette, hogy információik szerint egyre kevesebb a fennakadás, de a váratlanul adódó problémák jellege is olyan, hogy egy napon belül megoldhatók. A tapasztalatok alapján ő is úgy véli, hogy a rendszerben történő hibák többnyire a gyógyszertárakban csapódnak le, hibák viszont főként a kórházakban történnek, illetve az egészségügyi hálózat azon szereplőinél, akik az utolsó pillanatban tértek át az elektronikus receptek használatára.
Forrás.szekelyhon.ro