Az anyaországi Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma a Kultúra Lovagrendje nemzetközi tanácsadó testülete javaslata alapján Egyetemes Kultúra Lovagja, Magyar Kultúra Lovagja és posztumusz Magyar Kultúra Lovagja címet adományozott 12 ország 36 személyiségének, köztük Haáz Sándornak, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia karnagyának is.
Haaz S_b
A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyarország Felfedezői Szövetséggel együttműködve 2005-ben Örökség Serleg elismerést alapított a magyar és egyetemes kulturális örökséget példamutatóan ápoló ifjúsági közösségek számára. Az alapító szervezetek a 2012-ben meghirdetett nyílt pályázat alapján a Szentegyházi Gyermekfilharmóniának Örökség Serleg elismerést adományoztak, a következő indoklással: „A székelyföldi együttes koncertjein jellemzően százfős kórus és negyvenfős zenekar szerepel. 1990-ben első alkalommal Magyarországra, később a Kárpát-medence többi magyarlakta területére is eljutottak. 2011-ben, a Gyermekhangok Európában címet viselő turné keretében Brüsszelben, az Európai Parlamentben is öregbítették a székely kultúra hírét. Repertoárjukban eredeti népdalok, népdalfeldolgozások, történeti énekek, valamint klasszikus darabok is szerepelnek. Az együttes tevékenységét 2003- ban Magyar Örökség-díjjal, 2006-ban Bartók Béla Emlékdíjjal jutalmazták.
kultura-gala-3_b
Haáz Sándor – egyéb elfoglaltságai miatt – nem tudott jelen lenni szombaton a budapesti ünnepségen. Tókos Attila vezetésével egy négyfős delegáció képviselte az együttest.
A Szentegyházi Filharmóniával legközelebb szombaton este 7 órakor találkozhatunk a székelyudvarhelyi Művelődési Házban, a Magyar Kultúra Napja kapcsán szervezett rendezvénysorozat záróünnepségén, az Udvarhelyszék Kultúrájáért-díjak átadásán.
Forrás.szekelyhon.ro