erettsegi-vn-003_or_bFegyelmi szempontból jobb volt az idei tanév első féléve Hargita megyében, mint az előző tanév hasonló időszaka, és a hiányzások száma is a felére csökkent. Lógások főként a középiskolákban fordulnak elő.
Erősödött az iskolai fegyelem a Hargita megyei tanintézetekben

Nőtt a fegyelem a Hargita megyei iskolákban a jelenlegi tanév első félévében – derül ki a Hargita Megyei Tanfelügyelőség első félévről készített összesítéséből. Az első félév első három hónapját hasonlították össze a az előző tanév azonos időszakával, és örvendetes, hogy fegyelmi szempontból javult a helyzet, az eredmények jobbak, mint tavaly – mondta el Bartolf Hedvig. A főtanfelügyelő ugyanakkor azt is elmondta, hiányzások továbbra is vannak, és az ideális állapotot, vagyis a jelenség teljes megszűnését soha nem fogják elérni, de az eredmények határozott javulást mutatnak ezen a téren. Az iskolai fegyelem erősödése vélhetően a gyakori ellenőrzéseknek köszönhető, illetve annak, hogy nagyobb figyelmet fordítottak a hiányzásokra, szigorúbban megkövetelik az igazolások időben történő leadását is – tudtuk meg a főtanfelügyelőtől. Bartolf Hedvig azt is elmondta, a hiányzások többsége a szakközépiskolákban fordul elő. Az 1-4. osztályok esetében gyakorlatilag nem lehet lógásról beszélni, 5-8-ban már előfordul, leginkább viszont a középiskolások, azon belül is a végzősök körében a leggyakoribb az igazolatlan hiányzás – fűzte hozzá. Ez a trend viszont tavaly májusban, a végzősök utolsó iskolai hónapjában megfordult, az érettségi közeledtével nagyon lecsökkent a hiányzások száma, és valószínűleg ez idén is megismétlődik – véli a főtanfelügyelő.

A tanfelügyelőség felmérése szerint az első félévet befejező 41.569 diákból 4566 osztályismétlő. Enyhén nőtt az első félévet 10-es magaviselettel befejező diákok száma, 435 viszont hetest, vagy ennél kisebb jegyet kapott, egy pedig elégtelent. A kicsapott diákok száma is a felére csökkent: a jelenlegi tanév első félévében 24 tanulót zártak ki a 9-13.-ik osztályokból, tavaly viszont ez 51-szer fordult elő. A fegyelmi okokból megvont juttatások tekintetében viszont romlott helyzet: az előző tanév első félévében 21 tanulótól vonták meg a líceumi pénzt, most viszont 36-tól, 20-tól pedig a szakmai ösztöndíjat vonták meg ideiglenesen – derül ki a tanfelügyelőség összesítéséből.

A diákok között lezajlott iskolai erőszakos esetek száma 15-re csökkent, szemben a tavalyi 25-el, két esetben tanár és diák között történt agresszió, egy esetben pedig tanerők között. A tanfelügyelőségi statisztika szerint a hiányzások száma nagyjából a felére esett vissza, az előző tanév azonos időszakához képest.
Forrás.szekelyhon.ro