A korábbi években tapasztaltnál jóval több medve nem vonult vissza barlangjába Udvarhelyszéken, a téli álmot kihagyva a hideg időszakban is aktívan keresik a táplálékot. A szokatlan jelenséget a vadásztársulatoknál is észlelték.
medve_bFőként fiatal, hím egyedek a téli álmot kihagyó medvék
Sok medve nem vonult téli álomra a télen, táplálék után kutatva járják az erdőket, de a gazdaságokban egyelőre nem okoztak károkat. A vadásztársulatok szakemberei is tapasztalták a jelenséget, számos alkalommal láttak kószáló medvéket vadászterületeiken, vagy a vadak által otthagyott nyomokat. Korábban nem igazán tapasztalták, hogy ilyen sok medve maradt aktív a téli időszakban. Ennek az lehet az oka, hogy makktermés szempontjából rendkívül jó volt az ősz, így a medvék még mindig találnak táplálékot a környező erdőkben – világított rá a jelenség okára Jakab Attila, a Nagy-Küküllő Vadásztársulat vadászati elnöke.
„A táplálékbőség miatt a medve több energiát nyer az elfogyasztott makkból, mint amennyit a táplálékszerzésre elhasznál, és ilyenkor előfordul, hogy nem vonul vissza a téli időszakban sem” – magyarázta a szakember. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a medvéknek csak egy része maradt kint, jellemzően a fiatal, hím egyedek, a bocsos anyamedvék barlangjaikban töltik a telet. A táplálék után kószáló egyedek nem nagyon tudnak károkat okozni, hiszen a mezőgazdasági területeken nem találnak élelmet és a csordaállatok is be vannak zárva a hideg időszakban, így medve által okozott vadkárok nem történtek a télen a Nagy-Küküllő Vadásztársulat által adminisztrált területeken – tudtuk meg Jakab Attilától.

Hasonlókról számolt be Fancsali István, a Gordon Vadásztársulat fővadásza is. Sok medve „nem ült el” télire, de ez nem okozott gondokat, hiszen nem volt amiben kárt tegyenek – mondta a szakember, hozzáfűzve, hogy későn tértek téli álomra, még december derekán is látott visszavonuló medvét, de számos egyed még azt követően is kint maradt. A jelenség okát tekintve is egybecseng a szakemberek vélemény, Fancsali István szerint is egyértelműen a rengeteg, könnyen megszerezhető élelem miatt hagyta ki a nyugalmi időszakot a medvék egy része. „Óriási mennyiségű makk termett a környéken és az utóbbi időkig könnyen hozzáfértek ehhez a medvék, ugyanis kevés volt a hó” – magyarázta a vadásztársulat vezetője, szintén rávilágítva az élelemszerzés során elhasznált és a táplálékból nyert energia arányára.

A társulat fővadásza azt is elmondta, a télen a Nyikó menti területeken mintegy nyolc-kilenc élelem után kutató medvét láttak, de volt olyan is, hogy egy alkalommal öt medvét figyeltek meg. „Egyértelműen fiatal medvékről van szó, öt évesnél idősebb egyedet nem is láttak, és sötét színűkből ítélve elsősorban hímek a telet aktívan töltő medvék” – fűzte hozzá. Az utóbbi időszakban, mintegy tíz napja azonban egy példányt se láttak, sőt még friss nyomokat sem – magyarázta Fancsali István, aki szerint a közelmúlt havazásai és a fagyok végül bekergették a medvéket téli vackaikba. Korábban könnyen hozzáfértek a vékony, olvadozó hótakaró alatti élelemforráshoz, most viszont a hó már egy ember súlyát is elbírja, és ez azt jelenti, hogy a medvéknek túl sok energiájába kerülne hozzájutni az ősszel lehullott makkterméshez – fejtette ki.
Forrás.szekelyhon.ro