Noha április 30-án lejár a Hargita megyei távolsági autóbuszjáratok jelenleg érvényes menetrendje, ez továbbra sem változik, mert a járatok odaítélésekor használt pontrendszert szabályozó rendelet hatályosságát felfüggesztették.
buszallomas_01_or_bA buszok a megszokott menetrend szerint közlekednek
Nem Hargita megyei problémáról van szó, országszerte több megyében megóvták a pontrendszert szabályozó 2012/24-es miniszteri rendeletet, amelynek hatályosságát a galaci ítélőtábla döntése értelmében felfüggesztették – tudtuk meg Borboly Csabától, a megyei tanács elnökétől. Az ítélőtáblai döntés nyomán a Román Közúti Hatóság (ARR) meghatározatlan időre befagyasztotta a távolsági autóbuszjáratok programjának odaítélési folyamatát, így ez Hargita megyében sem változik a további fejleményekig.
A Hargita megyei helyközi buszjáratok jelenleg érvényes menetrendje április 30-án jár le, ezért a megyei önkormányzat elindította az autóbuszjáratok új programjának előkészítését, begyűjtötte a polgármesteri hivataloktól a menetrendre vonatkozó változtatási kéréseket, és a régivel összehasonlítva kidolgozott egy újat, amelyet feltöltött az eljárást lebonyolító országos elektronikus rendszerbe (SAET). Az érdekelt vállalatok a rendelkezésükre álló járművek bemutatásával jelentkezhettek, és január 16–20-a között nyújthatták be igénylésüket az egyes útvonalakra, utána január 31-én kellett volna odaítélni az útvonalakat a szállítóknak. Erre az ítélőtáblai döntést követő fejlemények miatt bizonytalan ideig nem kerül sor.
Forrás.szekelyhon.ro