A mezőgazdasági termelőket hátrányosan érintő átalányadó bevezetése elleni tiltakozás megszervezését vetették fel többen a Hargita megyei önkormányzat hétfői rendkívüli ülésén.
allatvasar_kr__1_bA gazdákat is be akarják vonni a tiltakozásba 
Sebestyén Csaba megyei önkormányzati képviselő, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) elnöke szerint ez az intézkedés alkotmányellenes, és tiltakozni kell ellene. Borboly Csaba, a döntéshozó testület elnöke szerint fel kell hívni a kormány figyelmét arra, hogy ami jó Havasalföldön és Moldvában a latifundiumok, birtokok tulajdonosainak, az nem jó Erdélyben a családi gazdaságoknak. „Ezért figyelemfelkeltő akciókat kellene szervezni, hogy az érintettek, a gazdák is hallassák hangjukat” – jelentette ki.
Borboly egyeztetést sürgetett a gazdák szervezeteivel a tiltakozások megszervezése érdekében – azt is elképzelhetőnek tartja, hogy figyelemfelkeltésként útszakaszokat zárjanak le, illetve a termelők háziállataikkal együtt vonuljanak akár a parlament elé, ráerősítve ezzel érdekeikre a törvényről szóló vitában. Becze István önkormányzati képviselő úgy vélte, nem volt évek óta olyan helyzet, hogy megmutassák a gazdákban rejlő erőt, de most muszáj lesz lépni.

Nem szabad felszámolni az állatállományt

Csillag Péter önkormányzati képviselő arra figyelmeztetett, hogy az átalányadó bevezetésének hírére  sok állattartó gazdán úrrá lett az ijedtség és az elkeseredés. Az adók összegének pontos ismerete nélkül is sokan jelezték, hogy meg akarnak szabadulni állataiktól. Csillag szerint ezt nem szabad tenni, mert a jelenlegi helyzetben a kereskedők olcsón felvásárolják az állatállományt, amely amúgy is csökken. Hozzátette, meg kell nyugtatni a gazdákat, hogy a helyzet még változik, és jobb, ha nem számolják fel az állatállományukat.

Nem lesz adóemelés

A rendkívüli ülés összehívásának egyik oka volt, hogy arról döntsenek, emeljék vagy sem a megyei önkormányzat hatáskörébe tartozó adókat és illetékeket, ahogy ezt a kormány korábban javasolta. Borboly Csaba szerint Hargita megye nem tartozik a nagy jövedelmű megyékhez, és nem így kellene bevételnövelést elérni, hanem hatékony költségvetési támogatással, illetve európai uniós források felhasználásával. Ezért úgy vélte, az adók és illetékek összegét nem kell módosítani, a határozatot a testület támogatta.
Az elnök közölte azt is, a tavalyi 8 millió lej után idén 9 millió lejt kap a megye az országos költségvetésből a megyei utak karbantartására, javítására, ami elenyésző a szükségletekhez képest. Az önkormányzat saját forrásaiból a tavalyhoz viszonyítva növeli a megyei utak javítására szánt összegeket, ezúttal kevesebb új aszfaltozást és több karbantartást, javítást terveznek.
Forrás.szekelyhon.ro