A Hargita megyei középiskolákban tavaly végzett diákok többsége – több mint 37 százaléka – munkanélküli. Ennél másfél százalékkal kevesebben vannak azok, akik továbbtanultak, a fennmaradó hányad pedig munkába állt középiskolai tanulmányai végeztével – derül ki a tanfelügyelőség erre vonatkozó tanulmányából.
kozepiskolasdiakok_kr_02_b
Úgy gondoljuk, tudnunk kell, mi lesz a végzősökkel – mondta el Bartolf Hedvig, Hargita megye főtanfelügyelője, amikor bemutatták a tanfelügyelőség által idén is elkészített tanulmányt a középiskolai végzősök továbbtanulásáról, illetve munkába állásáról. A 2012-es középiskolai végzősök helyzetét meghatározták a gyenge érettségi eredmények – mutatott rá a főtanfelügyelő. A tanulmány készítője, Hodgyai László tanfelügyelő úgy összegezte a tavaly végzettek helyzetét, hogy miközben az előző évekhez viszonyítva a továbbtanulók aránya csökkent, a munkába állók aránya nem változott számottevően, a munkanélküliek hányada viszont nőtt.

Csökkent a továbbtanulók aránya

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség által összesített adatok szerint 2012-ben Hargita megyében 2958 diák végzett a középiskolák 12-ik illetve 13-ik osztályaiban, 1381 fiú és 1577 lány. Valamilyen felsőfokú oktatási forma keretében 1068-an folytatták tanulmányaikat, ami a 2012-es végzettek 36,11 százalékát jelenti. Ahogy a középiskolákban, úgy a továbbtanulók között is több a lány, mint a fiú, a 676 lány mellett csak 392 fiú tanul tovább. A tanfelügyelőségi tanulmány szerint a továbbtanuló fiúk aránya évről évre csökken a megyében. Tavaly 17 százalékkal kevesebb fiú tanult tovább, mint előző évben. A lányoknál is csökkenés volt 2012-ben, 12 százalékkal kevesebb lány folytatta tanulmányait, mint 2011-ben.
Összességében is csökkent a középiskolát végzett fiúk és lányok továbbtanulási aránya 2012-ben, amihez a gyenge érettségi eredmények is hozzájárultak. Hargita megyében 2010-ben a középiskolát végzettek 50,87 százaléka tanult tovább, egy évvel később pedig 48,27 százalékos volt ez az arány, amelyhez viszonyítva a 2012-es továbbtanulók aránya 12 százalékos csökkenést mutat. A továbbtanulók aránya az elmúlt négy évben folyamatosan csökkent – 2009-ben még 54,38 százalékos volt – a legnagyobb csökkenést azonban 2012-ben mutatja ez az arány.
Tavaly a legtöbb továbbtanuló diák a tanfelügyelőség összesítése szerint a csíkszeredai Segítő Mária Gimnáziumban végzett, innen a végzősök 89,89 százaléka tanult tovább. A csíkszeredai Márton Áron Gimnázium áll a második helyen, ebből a tanintézményből a végzősök 86,62 százaléka folytatja tanulmányait felsőfokú oktatási intézményekben. A harmadik a székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképző, ezen intézmény végzőseinek 84,75 százaléka tanult tovább.

Kolozsvár a legkedveltebb

A továbbtanulók többsége egyetemen folytatja a tanulmányait, és kevesen, a megyében összesen 177-en választották a posztliceális képzést. Előző évhez viszonyítva tavaly mintegy négy százalékkal nőtt a posztliceális képzésbe iratkozók aránya – ez a tanulmány szerint vélhetően azért van így, mert ebbe az oktatási formába érettségi vizsga nélkül is lehetett jelentkezni.
kozepiskolasdiakok_kr_01_b
Az egyetemre jelentkezett diákok közül a megyéből 25-en tanulnak külföldön, a többség Budapesten. Hat diák Dániában, négy Angliában és egy Hollandiában végzi az egyetemet. A belföldi egyetemi központok közül a Hargita megyei diákok többsége Kolozsvárt választotta, a tavaly végzett és egyetemen továbbtanuló diákok 39,9 százaléka tanul kolozsvári egyetemen. A második legkedveltebb egyetemi központ Marosvásárhely, aztán pedig Brassó következik. A legtöbb egyetemen továbbtanuló diák műszaki pályát választott, ezt követik a humán tudományok, az orvostudomány, a gazdasági és reál szakok, a kommunikáció és média, a turizmus, a pedagógia, a jog és a művészetek.       

Van, ahol a végzősök nyolcvan százaléka munkanélküli

Azon végzősök, akik nem tanultak tovább, munkába álltak, ha sikerült munkahelyet találni, vagy pedig munkanélküliekké váltak. A tanfelügyelőség összesítése szerint a végzősök 37,59 százaléka nem kapott munkahelyet a középiskola elvégzése után, a munkába állók aránya pedig 26,34 százalék. Az állást találóknál mintegy 12 százalékkal magasabb a fiúk aránya, a munkanélkülieknél pedig, bár nincs nagy eltérés, mintegy két százalékkal több a lány. 2011-hez viszonyítva tavaly mintegy 13 százalékkal nőtt a munkanélkülivé váló végzősök aránya, két éve a középiskolát végzettek 24 százaléka volt munkanélküli.
A Hargita Megyei Tanfelügyelőség által készített tanulmány szerint a megyében a korondi szakközépiskolában volt a legmagasabb, 85,71 százalékos, a munkanélkülivé vált végzősok aránya. A második helyen a maroshévízi Mihai Eminescu Gimnázium áll, ott a tavalyi végzősök 82,29 százaléka lett munkanélküli. A harmadik helyen a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola található, az ő végzőseik közül 67,97 százalék vált munkanélkülivé. A munkába állt végzősök aránya a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskolában, a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskolában és a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskolában a legmagasabb.
Forrás.szekelyhon.ro