kulfoldi_munka_bAngliába indultak jól fizető autómosási munkára, de még Hargita megyét sem hagyták el a jelentkező háromszéki és hargitai férfiak vasárnap délután. Az állítólagos munkaszervező ugyanis már Borzonton lelépett az jelentkezőktől összegyűjtött pénzzel.
Ezt a személyt keresik. Borzonton levest rendelt...
Tanulságos az udvarhelyszéki B. Attila története. Az egyik erdélyi információs portálon bukkant rá arra az álláshirdetésre, amely a következőképpen hangzik: „Angliában munkát ajánlok, autómosást, fiatal korhatár előnyben, jó kereseti lehetőség. Érdeklődni: 0753839xxx”. A hirdetés jelenleg is megtalálható a portálon, a megadott telefonszám viszont nem elérhető. A Judy névként szereplő hirdetőről mindössze annyit tudni, hogy Kovászna megyét jelölte meg a hirdetés feltevésének helyszínéül.

Személyenként 550 lej utazásra

„A kapcsolattartó személy előzetesen semmilyen iratot nem kért, azt mondta, hogy a munkavállalási engedélyt majd Angliában fogják kiállítani, nekünk csak a személyazonossági igazolványunkat kell vinnünk” – meséli Attila. A munkaszervező fiatalember és a munkavállalók vasárnap egy Mercedes Vito kisbusszal, valamint egy svéd rendszámú Volvo személygépkocsival indultak Kovászna megyéből, Csíkszeredában csak Attila csatlakozott a csapathoz, innen Gyergyó felé folytatták az utat.

„Az autóban mindenki odaadta a személyenkénti 550 lejt, amit útiköltségként számolt fel a munkaközvetítő, majd Borzonton egy étteremben megálltunk bevárni a Gyergyószentmiklósról érkező nagyobb autóbuszt, hogy átszálljunk arra, és azzal menjünk tovább.” A közvetítő levest rendelt magának, majd egyik pillanatról a másikra eltűnt. „Hívtuk telefonon. Először felvette, és azt mondta, öt perc és érkezik, utána viszont kikapcsolta a telefont, és azóta sem jelentkezett. Kihívtuk a gyergyószentmiklósi rendőrséget, panaszt tettünk, majd mindenki hazament. Azóta sem tudunk semmit a csalóról.”
A kovásznai károsultak úgy döntöttek, hogy a hét első napján a sepsiszentgyörgyi rendőrségen is panaszt tesznek.

Fénykép a nyoma veszett szervezőről

„Annyi szerencsénk van, hogy indulás előtt búcsúzóul Csíkszeredában készítettünk barátaimmal egy fényképet, amelyen háttérben a nyoma veszett munkaközvetítő is látható. Ezt a fényképet is bemutatják a rendőrségnek a háromszékiek” – tájékoztatta portálunkat B. Attila, aki saját kárán tanulva azért tartotta fontosnak elmesélni történetét, hogy a jövőben figyeljenek oda minden gyanús részletre a külföldi munkakeresők. Attila összeszámolta, hogy a közvetítő tizenhármuktól gyűjtött össze személyenként 550 lejt, összesen tehát 7150 lejt.

Kétezer lej ügyintézésre

Egy másik esetet is jeleztek szerkesztőségünknek. A csíkszentimrei G. Melinda párjával szeretett volna külföldön munkát vállalni. „Csíkszentimrén és a környező településeken kiragasztott plakátokról értesültünk B. I. László munkaajánlatáról, a havi 1300 eurós munkáról. Kozmetikai cikkeket kellett volna csomagolnunk. A munkaközvetítő cégnek párommal fejenként 560 lejt fizettünk, továbbá orvosi vizsgára 200 lejt. Egyéb kiadásokat is beleszámolva ketten összesen kétezer lejt fizettünk, és azzal maradtunk, hogy azóta is várunk a kiutazásra, a cégnél viszont nem veszik fel a telefont” – foglalja össze G. Melinda, aki tizenhat társával járt pórul.

Hasonló esetek

A fentiekhez hasonló esetekről szinte rendszeresen értesítenek minket, elég csak kettőt felemlítenünk. Tavalyelőtt például külföldi munkalehetőséget ígérve 63 Hargita és Kovászna megyei személyt csaptak be: akkor a magát munkaközvetítőnek nevező fiatalember közvetítői díj címen mindenkitől 200 és 250 euró közötti összeget szedett össze, az utazás előtt viszont nyoma veszett.

Tavaly novemberben egy csomortáni férfi esetéről számoltunk be. Az állítólagos munkaközvetítőnek ő 410 lejt fizetett a Németországba való kiutazásra, az utazásból és a munkavállalásból persze nem lett semmi, a befizetett összeg pedig a csalónál maradt. Nem tett feljelentést a rendőrségen.
Forrás.www.szekelyhon.ro